Valori termice normale şi precipitaţii excedentare, în lunile mai şi iunie

27

Valorile termice prognozate de către meteorologi în următoarele trei luni se vor încadra, în general, în mediile multianuale lunare, şi doar în iulie se anunţă temperaturi caniculare, în special în regiunile sudice, sud-estice şi estice.

La capitolul precipitaţii, acestea vor fi excedentare în luna mai şi iunie, în majoritatea zonelor, dar şi deficitare pe durata lunii iulie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul mai – iulie 2016, publicată Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În mai, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, local mai scăzute în nord şi în centru. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 — 2010.

În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 16 grade Celsius în Transilvania şi Oltenia, respectiv de până la 18 grade Celsius în Banat, Crişana, Muntenia şi Dobrogea.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale, în sudul şi local în estul ţării, iar în restul teritoriului vor putea fi excedentare. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 66,5 l/mp pentru luna mai. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş (până la 89 l/mp), Muntenia (până la 86 l/mp), Crişana (85 l/mp) şi Banat (84 l/mp).

În iunie 2016, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului României, media multianuală a lunii fiind de 18,3 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Olteniei (între 15 şi 19 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia şi Dobrogea, respectiv de până la 22 de grade Celsius.

În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM arată că, în luna iunie, acestea vor fi deficitare în regiunile sudice, estice şi, local, în cele vestice. În restul ţării, cantităţile de precipitaţii se vor încadra în limite climatologice normale, stabilite ca medie multianuală lunară la 84,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Muntenia (până la 111 l/mp), Banat (107 l/mp), Transilvania (106 l/mp), Crişana şi Moldova (de până la 103 l/mp).

Potrivit ANM, în iulie, temperatura medie lunară a aerului se va situa peste normalul perioadei în sudul, sud-estul şi, local, în estul ţării, iar în rest sunt posibile valori termice apropiate de media climatologică. Media valorilor termice pentru luna iulie se situează la 20,2 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 17 şi 21 de grade Celsius în Oltenia, respectiv între 18 şi 24 de grade Celsius, în Muntenia.

Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, sub media multianuală lunară, stabilită prin măsurători de specialitate, la 77,8 l/mp. În zona Maramureşului, Munteniei, Olteniei şi Transilvaniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea depăşi 100 l/mp. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 17 şi 59 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata