„Valul Roman” de la Galaţi, un vestigiu de mare valoare, se vede pe Google Earth

”Valul Roman”, fortificație cu o lungime de aproximativ 25 km, care înconjoară Galațiul pe la sud, vest și nord, a fost construit pe vremea împăratului Hadrian și a fost refăcut în vremea lui Constantin cel Mare.

Rolul acestei fortificații era de a apăra de năvălirile popoarelor barbare ‘capul de pod’ al stăpânirii romane la nord de Dunăre, așezarea de la Barboși-Tirighina. Adică teritoriul Galațiului de astăzi.

‘Prata’, cum denumeau romanii teritoriul din interiorul unei fortificații, era zona în care erau desfășurate activitățile economice care asigurau traiul celor din așezare, cultura cerealelor, păstoritul, pescuitul, meșteșugurile.

Așezarea romană de la Barboși era formată din câteva mii de locuitori, militari și civili. Era condusă de cinci magistrați, dintre care unul era primar ales pe 5 ani. Așezarea era și un puternic centru economic, în peste o sută de locații din Moldova fiind găsite fragmente de amfore identice cu cele găsite în patru depozite cu amfore cu cereale și ulei descoperite în cartierul Dunărea.

La Barboși se afla și o parte din flota Legiunii Flavia Classis Moesica, legiune de navigație a armatei romane. ‘Valul Roman’ ocolea așezarea de la Barboși-Tirighina la o distanță de 15 km, de la Siret la Prut. Așa că ‘prata’ avea o întindere foarte mare.

Traseul ‘Valului’ este un arc de cerc care se întinde de la malul Siretului, din zona satului Traian, spre zona comunei Odaia Manolache, apoi spre Tulucești si mai departe la Prut. Fortificația ‘închidea’ zona dintre Siret și Prut și era continuată pe teritoriul Basarabiei si Ucrainei de astăzi, de un alt val, care se întindea până la Marea Neagră.

 

  • Soldații romani au mutat din loc 1.800.000 mc de pământ

Castrul roman de la Barboși-Tirighina

Dimensiunile sale erau impresionante. Fortificația era formată la exterior dintr-un șanț de apărare, care avea lățimea de 16 metri și adâncimea de cinci metri. Șanțul era urmat la interior de valul de pământ cu înălțimea de cinci metri.

Pentru construirea acestei fortificații, de la Siret la Prut, soldații romani au săpat și au mutat din loc 1.800.000 de metri cubi de pământ. Șanțul adânc de cinci metri avea fiecare taluz format din câte două pante foarte abrupte.

Valul de pământ era construit pe o palisadă, parapet din stâlpi de lemn cu înălțimea de 4-5 metri. Pentru că terenul era nisipos, pentru a asigura soliditatea ‘valului’, romanii au adus argilă și au îngropat stâlpii în argila bătută cu maiurile. Apoi, pe palisada de lemn a fost construit valul de pământ.

A fost o muncă titanică, pentru că această construcție a fost realizată pe o distanță de 25 km, de la Siret la Prut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata