„Valul Roman” de la Galaţi, un vestigiu de mare valoare, se vede pe Google Earth

  • O fortificație greu de trecut

Prof. univ. dr. Mihalache Brudiu, care a care a lucrat ca arheolog la muzeul de istorie și este cel care a descoperit o parte dintre vestigiile din Rezervația Arheologică de la Galați, ne-a declarat că în construirea ‘Valului Roman’ a fost folosită o tehnică ce nu a mai fost întâlnită la alte fortificații romane: ‘Construcția valului înseamnă o tehnică cu totul nouă, necunoscută până acum la alte fortificații de acest gen’.

Prin construcție și dimensiunile sale, fortificația era greu de trecut de hoardele barbare: ‘Ceea ce trebuie să se înțeleagă în ceea ce privește eficacitatea acestei fortificații este următoarea situație. Barbarii veneau în masă, cu tot cu familii, cu căruțe, cu turmele de animale, cu toată avuția lor, iar când ajungeau la ‘Valul Roman’ nu mai puteau să treacă, pentru că lățimea șanțului, de 16 metri, adâncimea de cinci metri, pantele foarte abrupte, plus cealaltă pantă abruptă, a valului, nu erau așa ușor de escaladat’, a afirmat Brudiu.

 

  • ‘Valul Roman’, vizibil din spațiu

De-a lungul veacurilor, șanțul de apărare s-a colmatat, malurile s-au teșit, iar valul de pământ a fost distrus de eroziune și de circulația căruțelor. După ce în 1956 a fost construit poligonul de la Smârdan, valul de pământ a fost străbătut și de tancuri. Liderii Tratatului de la Varșovia voiau să construiască pe val o cale ferată, pentru transportarea echipamentelor militare.

Totuși pe alocuri, Valul Roman mai este vizibil în geografia locului. Dar, mai interesant de atât, relieful ‘Valului Roman’ se vede din spațiu, traseul său fiind vizibil pe aplicația Google Earth.

Dacă de la satul Traian și până la unitatea militară a Poligonului de la Smârdan peste val este suprapus un drum de căruțe, relieful ‘Valului Roman’ se vede foarte bine, pe Google Earth, în zona de la nord-est de unitatea militară și satul Odaia Manolache. Este o formă de relief ce străbate zona de la sud-vest către nord-est, distinctă în relieful zonei, cu văi și coaste de deal orientate pe direcția nord-sud. ‘Valul Roman’ se vede și în zona dintre Odaia Manolache și Tulucești, pe câmpurile de la sud de Pădurea Gârboavele.

Pe această porțiune, relieful valului se vede ca o urmă distinctă, de culoare deschisă Traseul ‘Valului Roman’ intersectează șoseaua Galați-Cuca în apropierea drumului de acces către Pădurea Gârboavele. În continuare, ‘Valul Roman’ coboară spre Tulucești, dispărând în viile de la marginea satului. Pe porțiunea de la Tulucești până la malul Prutului, traseul ‘Valului Roman’ nu mai este vizibil, pentru că a fost distrus la lucrările de desecare din anii ’60. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata