Vârsta de pensionare pentru femei ar putea creşte de la 63 la 65 de ani

Senatul a adoptat tacit, luni, 7 aprilie, un proiect de lege privind creşterea vârstei de pensionare pentru femei de la 63 la 65 de ani.

Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, referitor la egalizarea vârstelor de pensionare pentru femei şi bărbaţi.

„Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit expunerii de motive, egalizarea vârstelor de pensionare pentru femei şi bărbaţi se circumscrie Recomandărilor de ţară ale Comisiei Europene transmise României, în contextul unei societăţi cu o populaţie îmbătrânită, care afectează sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii.

„În cadrul recomandărilor menite să îmbunătăţească performanţa economică a României, Comisia Europeană a constatat că, deşi poziţia bugetară s-a îmbunătăţit în România, nivelul redus de respectare a obligaţiilor fiscale constituie o provocare majoră iar sustenabilitatea şi adecvarea sistemului de pensii prezintă riscuri medii pe termen lung”, se mai arată în document.

Senatul este prima cameră sesizată, iar iniţiator este Guvernul României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. maria spune

    De ce nu faceti loc sa munceasca cei tineri, stim ce se doreste -‘ sA NU SE MAI AJUNGA LA PENSIONARE”, DRAGI POLITICIENI, ce faceti cu noi mamele , ca pe timpul lui Ceausescu eram mame eroine cu 3 copii si mai multi si aveam in plus o indemnizatie in acest sens!. De ce nu puneti crtierii pentru mamele cu 3 si mai multi copii?. Cineva , o politicianca! a spus ca se gandeste la pensionare mai devreme la mamele cu 6 si mai multi copii.Imi pare rau dar cate sunt de acestea?-Sa va fie rusine!Va bateti joc de poporul roman, nici un partid politic n-a facut nimic pana acum, s-a vandut tara, asta o stim de aceea tinerii nostri nu au unde munci>
    Mai ganditi-va ce faceti cu pensionarea mamelor!.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata