Vasile Ciurchea: Subprogramul dedicat oncologiei pediatrice ar putea intra în vigoare de la 1 aprilie

Subprogramul dedicat cazurilor de oncologie pediatrică ar putea intra în vigoare de la 1 aprilie, a anunţat, luni, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, prezent la conferinţa „Asistenţa copilului cu cancer în România – progrese şi provocări”.

„Ne-am gândit să facem un subprogram pentru oncologie pediatrică, am anunţat-o încă de anul trecut. În momentul de faţă, cu ajutorul specialiştilor, încercăm să punem lucrurile în pagină. Sigur, pentru copii, decontăm ca pentru adulţi tratamente interne, dar ei au nevoie de câteva lucruri în plus, care cu siguranţă vor fi cuprinse în acest subprogram de oncologie pediatrică. În momentul de faţă încă îl mai definitivăm, aşteptăm de la specialişti să ne spună ce şi cum trebuie prins în program, în aşa fel încât el să şi funcţioneze de la 1 aprilie, odată cu noua contractare”, a spus Ciurchea, la conferinţa organizată cu prilejul Zilei internaţionale a copilului cu cancer.

El a subliniat că este necesară o bună gestionare a banilor în cadrul subprogramului şi a vorbit şi despre introducerea de molecule noi pentru tratarea afecţiunilor oncologice.

„Mai sunt unele (molecule — n.r.) care aşteaptă. Au trecut şi de comisia de contestaţii de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi le luăm în discuţie pe cele care fac obiectul contractului cost-volum”, a precizat şeful CNAS.

Dr Mihaela Bucurenci, coordonator în cadrul Coaliţiei pentru Cauza Copilului cu Cancer, a atras atenţia că este nevoie de programe naţionale pentru a asigura accesul copiilor bolnavi de cancer la anumite terapii. De asemenea, sunt necesare psiho-terapie, dar şi protecţie socială, precum şi asigurarea accesului la educaţie, în condiţiile în care un copil bolnav petrece aproape doi ani în spital. Ea a vorbit şi despre importanţa ONG-urilor în centrele de oncologie pediatrică.

„Practic în fiecare centru de oncologie pediatrică există cel puţin o organizaţie care suplineşte lipsa sistemului de suport psihosocial, care nu este furnizat în mod organizat şi programatic la nivelul tuturor centrelor din ţară. Mai mult de atât, în multe centre, ONG-urile sunt cele care mobilizează fonduri şi reuşesc să asigure ceea ce lipseşte — fie că e vorba de medicamente, acces la investigaţii.

ONG-urile sunt cele care reuşesc să facă în aşa fel încât fiecare copil să beneficieze până la urmă de tot ceea ce are nevoie. Mai mult de atât, au fost capabile să schimbe faţa oncologiei pediatrice. Foarte multe centre, în mare măsură, au un chip mai prietenos, au dotări şi un confort care se datorează mobilizării de fonduri de către ONG-uri. În unele situaţii, unele secţii au beneficiat de aparatură extraordinar de performantă, pe care tot ONG-urile au fost capabile să o aducă”, a precizat Mihaela Bucurenci.

Mama unui copil care a fost tratat de cancer, dar care în acest moment se confruntă cu o serie de dizabilităţi şi are nevoie de recuperare, a atras atenţia asupra dificultăţilor cu care se confruntă.

„Se dă bilet de trimitere pentru zece zile o dată la trei luni. Dar sunt copii care au nevoie zi de zi de recuperare. Nu doar kinetoterapie, ci şi psihoterapie, logopedie, terapie ocupaţională, hidrokinetoterapie. Nu avem un centru unde să mergem şi să le facem. Și, din păcate, numărul copiilor (bolnavi de cancer — n.r.) este în creştere. Mi-aş dori să existe un astfel de centru şi în România. Cred că s-ar putea face mult mai multe lucruri”, a spus ea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata