Venitul anual al mafiei îl depăşeşte pe cel al Uniunii Europene

Cifra de afaceri combinată a grupurilor care alcătuiesc mafia italiană a depăşit în prezent bugetul Uniunii Europene, în contextul în care mafia şi-a întins tentaculele în străinătate, a avertizat un responsabil italian, preluat de The Independent.

Potrivit lui Giovanni Brauzzi, director pentru politici de securitate în cadrul Ministerul italian de Externe, venitul anual al mafiei a depăşit 200 de miliarde de euro, prin comparaţie cu cheltuielile totale, în valoare de 140 de miliarde de euro, ale UE.

În cadrul unei conferinţe organizate la Bruxelles, Brauzzi a subliniat, de asemenea, dimensiunea internaţională a grupurilor de crimă organizată din Italia, care includ Cosa Nostra (Sicilia), ‘Ndrangheta (Calabria) şi Camorra (din zona Napoli). „Ei investesc doar 10% din acest buget în Italia, iar restul în ţări din Europa şi din în altă parte. Au prieteni buni peste tot”, a explicat responsabilul italian.

De asemenea, crima organizată s-a infiltrat în „cele mai importante companii care activează în sectorul tranzacţiilor financiare”, a subliniat el. „Corupţia este cel mai simplu mod de a face afaceri în cadrul lor”, a adăugat Brauzzi.

Declaraţiile sale survin în contextul în care partidul de centru-dreapta Forza Italia, condus fostul premier Silvio Berlusconi, a fost acuzat în această săptămână de încercarea de a obstrucţiona un proiect de lege care viza împiedicarea mafiei de a vinde voturi politicienilor corupţi în sudul Italiei.

Proiectul, care a trecut deja prin Senat, doreşte să facă din fraudarea alegerilor în complicitate cu mafia o infracţiune, însă riscă să fie „sufocat” de cele circa 1.000 de amendamente depuse de parlamentarii de la Forza Italia.

Cea mai recentă estimare a veniturilor mafiei este în creştere cu 42% faţă de cifra oferită pentru 2012 de asociaţia antreprenorilor italieni Confesercenti, potrivit căreia, în anul menţionat, mafia ar fi avut o cifră de afaceri anuală de 140 de miliarde de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata