Viaţa de lux a lui Fidel Castro

Fidel Castro, fostul preşedinte şi dictator cubanez, deţine numeroase iahturi şi circa 20 de reşedinţe repartizate în întreaga insulă, potrivit unei cărţi scrise de fosta sa gardă de corp, Juan Reynaldo Sanchez, informează joi ziarul spaniol ABC.

‘Contrar celor declarate, el nu a renunţat niciodată la confortul capitalismului şi nici nu a ales să trăiască în austeritate’, scrie Juan Reynaldo Sanchez, care timp de 17 ani a fost garda de corp a lui Castro şi care face acum dezvăluiri despre viaţa privată a liderului revoluţiei cubaneze. ‘Iahturi luxoase şi circa 20 de vile repartizate de-a lungul insulei sau partide de vânătoare în stil Ludovic al XV-lea’, în ţinuturile împădurite, sunt câteva din detaliile scoase la lumină în cartea ‘La cara oculta de Fidel Castro’ (Faţa ascunsă a lui Fidel Castro), scrisă împreună cu jurnalistul francez Axel Gylden şi care va apărea în librăriile franceze la 28 mai.

‘El Comandante’ a avut grijă să-şi ţină viaţa privată departe de ochii cubanezilor, ‘secretul cel mai bine păzit al revoluţiei’, asigură Juan Reynaldo Sanchez. Cel care l-a însoţit aproape zilnic pe Fidel, între 1968 şi 1994, descrie iahtul ‘Aquarama II’, copiat după cel al regimului lui Fulgencio Batista (preşedintele Cubei între 1952-1959), având patru motoare şi făcut cadou de liderul sovietic Leonid Brejnev.

Ancorat în postul privat din Golful Porcilor, fiecare ieşire a sa în larg presupune o întreagă desfăşurare de forţe: două nave, din care cu una dotată cu echipament medical, o patrulă militară şi mai multe avioane de alertă, pentru a evita un eventual atac.

În general, iahtul ‘Aquarama II’ este folosit la plimbări pe mare, dar şi pentru a merge în insula Cayo Piedra, din sud-estul Cubei, un ‘paradis al milionarilor’, unde Castro se odihneşte înconjurat de lux. Reynaldo Sanchez dă de înţeles că a fost de ‘sute de ori’ în acest mic paradis, în calitate de gardă de corp al comandantului, cu prilejul scufundărilor şi partidelor de pescuit în aceste ape virgine. Când vremea era bună, Fidel şi soţia sa, Dalia, mergeau la fiecare sfârşit de săptămână la Cayo Piedra, dar când venea sezonul ploilor el prefera să meargă la vânătoare în pădurile din apropierea reşedinţei sale ‘La Deseada’, din provincia Pinar del Río.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata