Viaţa salamandrelor europene este ameninţată de o ciupercă misterioasă

Zeci de salamandre moarte au fost găsite recent în Belgia, experții gândindu-se la amenințarea răspândirii în toată Europa a unei misterioase ciuperci fatale acestor amfibieni.

Semnalat prima oară în Olanda în 2008, acest tip de micoză a ucis aproape 96% din salamandrele din țară, obligând autoritățile să adune exemplarele sănătoase în grădini zoologice, arată asociația belgiană de protecție a naturii Natagora, citată de AFP.

Se părea că focarul din Olanda fusese izolat, însă descoperirea, în luna aprilie, a zeci de salamandre moarte într-o pădure din sudul Belgiei, aproape de granița cu Olanda, a dat alarma. Vești alarmante, pe cale de a fi confirmate de comunitatea științifică, vin și din sudul Germaniei, nu departe de frontiera cu Belgia.

‘Situația este îngrijorătoare în ceea ce privește salamandra terestră europeană’, a declarat pentru AFP Francks Pasmans, profesor de micologie veterinară la Universitatea din Gent, referindu-se la ‘batrachochytrium salamandrivorans’.

Cunoscută sub numele de ‘salamandra de foc’ datorită pielii sale negre cu pete galbene, specia amenințată, ‘salamandra salamandra’, este vedeta familiei sale de amfibieni. Capacitatea sa de a trece prin foc fără să se ardă a dat naștere de-a lungul vremii la tot felul de credințe populare, ea fiind aleasă ca emblemă regală de Francisc I.

Citeste si:  Două noi specii de broască veninoasă pot ucide cu o ... lovitură de cap

Ciuperca nu lasă nicio șansă victimei, rozându-i pielea si provocându-i moartea prin sufocare în două săptămâni. Potrivit directorului asociației Natagora, Philippe Funcken, boala, care se transmite prin contact între batracieni sau prin apă, ‘avansează cu câțiva zeci de kilometri pe an’.

Oamenii de știință sunt neputincioși în fața ciupercii, atâta vreme cât nu cunosc originea bolii și capacitatea ei de a afecta și alte specii. În condițiile comerțului internațional cu batracieni, mai ales pentru cercetări de laborator, ‘o ipoteză ar fi că ciuperca a fost adusă din Statele Unite sau Asia, unde nu făcea probleme pentru că exemplarele locale se adaptaseră‘, arată Pasmans.

Citeste si:  FMI şi-a asumat rolul de „deal maker” în Europa

O altă micoză fatală pentru batracieni, ‘Batrachochytrium dendrobatidfis’, se află la originea dispariției a circa 200 de specii, în principal din America Centrală și Australia.

Singura metodă de combatere recomandată de experți este deocamdată dezinfectarea tălpilor pantofilor după o plimbare în pădure pentru a împiedica răspândirea ciupercii. Pasmans este de părere că ar fi nevoie de o mobilizare europeană, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner