Vicepreşedintele ASF Corneliu Moldoveanu, urmărit penal

Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale faţă de Corneliu Silviu Moldoveanu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, sectorul asigurări, în dosarul Carpatica-ASF, pentru folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii.

De asemenea, au dispus extinderea urmării penale faţă de Dan Radu Ruşanu, aflat în arest preventiv, la data faptelor preşedinte ASF, pentru folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, pe lângă infracţiunile reţinute anterior, respectiv constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi influenţarea declaraţiilor.

S-a dispus schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de favorizarea făptuitorului în infracţiunea de favorizare a făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), precum şi schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de influenţarea declaraţiilor în 11 infracţiuni de influenţarea declaraţiilor, aflate în concurs real.

În acelaşi dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru complicitate faţă de Dan Odobescu, avocat suspendat de drept din cadrul Baroului Bucureşti.

„Începând cu 28 ianuarie, după efectuarea, în prezenta cauză, a unor percheziţii la cele trei sedii ale ASF din Bucureşti şi în contextul în care devenise notorie, ca urmare a comunicatelor oficiale ale DNA, punerea sub acuzare a suspectei Laura Chiţoiu, director Direcţia Avizări în ASF, a inculpatului Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul ASF, şi a suspectului Călin Georgel, secretar general al ASF, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni de serviciu, Dan Radu Ruşanu, la acea dată preşedinte al ASF, a impus, prin intermediul direcţiei resurse umane din cadrul ASF, aflată în subordonarea nemijlocită a preşedintelui ASF, unei părţi semnificative a salariaţilor ASF semnarea unor angajamente de confidenţialitate”, se arată într-un comunicat transmis vineri .

Potrivit acestor angajamente, angajaţii ASF erau obligaţi să respecte o procedură de furnizare a informaţiilor cu caracter confidenţial.

„Transmiterea acestor informaţii, de interes pentru o procedură judiciară, solicitate prin dispoziţia procurorului sau a instanţelor, a fost condiţionată de obţinerea acordului scris al preşedintelui ASF. Astfel, în intervalul 28 — 31 ianuarie, au fost luate un număr de 39 de angajamente de acest tip unui număr de 39 de angajaţi ASF, iar începând cu 1 februarie au fost luate alte 11 asemenea angajamente unui număr de 11 salariaţi. Conform acestor angajamente, divulgarea unor date organelor de urmărire penală sau instanţei de judecată fără aprobarea preşedintelui ASF putea fi sancţionată cu desfacerea contractului de muncă, constituind abatere disciplinară”, se spune în comunicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata