Vicepreşedintele Comisiei Europene cere să „se închidă poarta” austerităţii

Vicepreședintele Comisiei Europene și comisar pentru Industrie, Antonio Tajani, sfătuiește țările europene ‘să închidă poarta’, programelor de austeritate și să se concentreze pe promovarea creșterii economice, relatează agenția EFE.

‘Sacrificiile fără creștere economică sunt inutile, fac rău. Este important să se închisă poarta austerității și să se lucreze mai mult pentru creștere economică’, a declarat Tajani la Asuncion, Paraguay, ultima sa oprire dintr-o vizită care a cuprins și Panama și Argentina.

Comisarul european pentru Industrie și Antreprenoriat, care va renunța la funcție în iulie pentru a intra în Parlamentul European, a subliniat că Vechiul Continent este ‘aproape de finalul crizei’ și că acum prioritatea trebuie să fie ‘să se lucreze mai mult pentru economia reală’.

Tajani a spus că este imposibil să se reducă datoria publică, care ‘a explodat’ în urnele țări europene din cauza crizei, dacă nu există creștere, și, pentru aceasta, a cerut să fie încurajată ‘reindustrializarea’ Europei și să fie reduse sacrificiile cerute de guverne cetățenilor.

În acest sens, a menționat rolul întreprinderilor mici și mijlocii ca principale surse de locuri de muncă, precum și importanța investițiilor în inovare.

Tajani s-a întâlnit cu președintele Paraguay, Horacio Cartes, și a participat la un forum al antreprenorilor din Paraguay și al reprezentanților a 20 de companii europene, care l-au însoțit în această vizită.

În intervenția sa, a cerut ca Europa să acorde mai multă atenție Americii Latine.

‘Nu putem lăsa America Latină Chinei’, a afirmat el.

Într-un interviu ulterior acordat presei, Tajani a explicat că Europa s-a uitat mult la China și Rusia în trecut, ceea ce nu a fost greșit, dar consideră că trebuie să se orienteze și spre Africa și America Latină.

‘Nu putem să lăsăm regiuni competitorilor noștri”, a spus Tajani, menționând că nu este vorba despre ‘o nouă colonizare’ ci despre consolidarea relațiilor de prietenie.

‘America Latină agreează o prezență mai puternică a companiilor europene’, fiindcă acestea aduc calitate prin produsele lor.

În ceea ce privește viitoarea reluare a negocierilor unui acord comercial cu Mercosur, Tajani a spus că Europa așteaptă să primească oferte de la Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, țările din bloc interesate de subiect.

Oficialul european a dat asigurări Uniunea Europeană vrea să finalizeze discuțiile ‘ cât mai rapid posibil’.

Deși în ultimele luni unii analiști au afirmat că Argentina era țara cea mai reticentă la negocieri, Tajani a spus că, în timpul vizitei sale la Buenos Aires, toate persoanele cu care a discutat au fost în favoarea acordului, inclusiv cancelarul Hector Timerman.

Europa negociază, în același timp, un acord de liber schimb și cu Statele Unite.

‘Îl vom semna în 2015’, a spus Tajani, precizând că există ‘voință politică’ în acest sens.

Acest proces poate ajuta și negocierilor cu Mercosur, a spus Tajani, deoarece va crea cea mai mare zonă de comerț liber de pe Planetă, cu reguli comune, un spațiu din care țărilor sud-americane nu le-ar plăcea să fie excluse.

Comisarul european s-a referit și la situația din Ucraina, unde au loc confruntări între forțele militare și separatiștii pro-ruși.

În opinia sa, Europa nu poate ‘închide poarta Rusiei’, în pofida ‘erorilor’ Moscovei.

‘Poziția Europei nu coincide cu cea a Statelor Unite’, din cauza prezenței multor companii europene în Rusia și pentru că o cantitate de 30% din petrolul și gazul consumate în Europa provine din această țară, a punctat Tajani.

‘Este important să fim foarte prudenți și să găsim o soluție diplomatică’ la conflict, a adăugat el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata