Victor Ponta: Aportul investitorilor privaţi în Portul Constanţa va fi de până la 35%

 

Premierul Victor Ponta a declarat joi, 1 mai, la Tulcea, că susține scoaterea la bursă a 15% din acțiunile Portului Constanța, astfel încât aportul investițiilor private să ajungă la o treime, celelalte două urmând să rămână la autoritatea locală și la Guvern.

‘Portul Constanța, în viziunea Guvernului pe care-l conduc, trebuie să aibă în primul rând o mai mare participare a investitorilor privați. Vom scoate pe bursă 15% din acțiuni și vom avea până la 35% investitori privați. O treime va rămâne la Guvern, iar o alta la autoritatea locală. În multe state europene, participarea autorităților locale în porturi depășește 51%, dar am considerat că încă nu avem un management suficient la autoritatea locală. Mai mult, toți banii primiți din acțiuni îi vom lăsa în companie, iar în felul acesta vom avea transparență, bani pentru investiții și o implicare similară unor exemple de succes din alte state’, a declarat joi, la Tulcea, premierul României, Victor Ponta.

În ceea ce privește portul din municipiul Tulcea, acesta a afirmat că Ministerul Transporturilor a demarat procedurile pentru transferul acestuia din administrarea Administrația Porturilor Dunării Maritime din Galați în cea a autorităților locale tulcene, susținând că există și posibilități ca în această formulă portul să poată atrage fonduri europene.

În timpul declarațiilor de presă susținute la Tulcea, șeful Executivului României a anunțat mai multe investiții care se vor derula în perioada următoare în județul Tulcea printre care modernizarea Aeroportului internațional Delta Dunării, a DN Tulcea-Constanța, sprijinirea investiției privind amenajarea sistemului de apă uzată din comuna Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, a achiziționării unui angiograf pentru Spitalul Județean de Urgență.

De asemenea, premierul a menționat că peste două luni Comisia Europeană va da un răspuns României referitor la finanțarea investiției privind podul peste Dunărea între orașele Măcin și Tulcea și a menționat că prin instrumentul financiar Investiții Teritoriale Integrate județul Tulcea va beneficia de câteva sute de milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale persoanelor din Delta Dunării și prezervarea mediului.

Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, a afirmat joi, într-o conferință de presă, că democrat-liberalii vor să-l împiedice pe premierul Ponta să semneze hotărârea de guvern prin care se dorește transferarea cu titlu gratuit a 13% din acțiunile Portului Constanța către Consiliul Local al orașului Constanța și a subliniat că o astfel de acțiune este ilegală.

Predoiu a susținut că Hotărârea de Guvern prin care ”se pregătește” trecerea a 13% din acțiuni către CL Constanța este ilegală pentru că încalcă legea privatizării care nu prevede nicăieri faptul că se poate face un transfer gratuit de proprietate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata