Victor Ponta câştigă primul tur al alegerilor; duel cu Klaus Iohannis în turul doi

Premierul Victor Ponta a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurat duminică, 2 noiembrie,  în România, un pas înainte către o victorie care ar consolida poziția Partidului Social-Democrat aflat la putere, candidatul PSD urmând să aibă în turul doi un duel mai strâns decât era de așteptat cu reprezentantul ACL, Klaus Iohannis, notează luni Reuters și AFP.

Scrutinul este considerat crucial pentru fosta țară din blocul comunist, pe fondul amplificării temerilor legate de acapararea justiției de către puterea politică în cazul victoriei lui Ponta, notează AFP. Dacă actualul premier va câștiga cursa prezidențială, atribuțiile sale vor fi în principal ceremoniale, dar va avea și o influență substanțială asupra sistemului judiciar și dreptul de a numi procurori.

Potrivit datelor parțiale furnizate de Biroul Electoral Central luni dimineața, după centralizarea proceselor verbale din 10.594 secții de votare, reprezentând 56,21%, candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obținut 39,57% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, iar reprezentantul ACL, Klaus Iohannis, 30,19%. Pe locul trei s-a clasat candidatul independent Călin Popescu-Tăriceanu, care a obținut 5,83%, fiind urmat de Elena Udrea (PMP) cu 5,17%, Monica Macovei — independent cu 4,65% și Kelemen Hunor (UDMR) — 3,87%.

Obținerea funcției supreme în stat de către Victor Ponta ar putea aduce mai multă stabilitate în țara riverană Mării Negre, care a trecut printr-o recesiune economică dureroasă și a adoptat măsuri de austeritate ferme în timpul crizei, comentează Reuters.

Totuși, în timpul mandatului său de premier, Ponta a avut deseori dispute cu președintele Traian Băsescu, tentativa premierului în exercițiu de suspendare a președintelui la referendumul din 2012 atrăgând critici din partea Uniunii Europene și afectând poziția monedei naționale, notează agenția britanică.

”Jocurile pentru turul doi nu sunt făcute; multe depind de consemnul pe care îl vor da candidații eliminați în primul tur”, a explicat pentru AFP sociologul Mircea Kivu. În opinia sa, fostul ministru al justiției Monica Macovei, simbolul luptei anticorupție și membru al Parlamentului European, ar urma să le ceară simpatizanților săi să voteze pentru Iohannis în turul doi, în timp ce fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu îl va susține pe Victor Ponta.

AFP notează că președintele Traian Băsescu a cerut demisia ministrului afacerilor externe Titus Corlățean pentru că ”i-a împiedicat pe români să-și exercite dreptul de vot”, referire la situația înregistrată la multe secții de votare din străinătate unde duminică s-au înregistrat disfuncționalități. Șeful diplomației române a explicat că aglomerația în secțiile din străinătate s-a produs după ce Biroul Electoral Central a hotărât ca declarația pe propria răspundere să poată fi completată doar în secție, iar când s-a renunțat la această decizie, procesul de vot s-a accelerat.

În anul 2009, Traian Băsescu a obținut al doilea mandat de președinte și grație sufragiilor exprimate de circa 170.000 de români din străinătate care au votat, menționează agenția de presă franceză.

Potrivit DPA, în cele două săptămâni rămase până la turul doi al scrutinului prezidențial, campania electorală va rămâne concentrată pe corupție, o problemă care afectează România și care a atras constant critici din partea Bruxellesului.

”Pe lângă campaniile lor, este de așteptat ca Victor Ponta și Klaus Iohannis să folosească timpul rămas până la turul doi pentru a negocia cu unii lideri politici plasați după ei la primul tur de scrutin desfășurat duminică”, adaugă DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata