Victor Ponta: Preţul energiei şi cel al gazelor pentru marea industrie ar putea să scadă

8

Guvernul intenționează să susțină marea industrie prin măsuri legislative care ar putea duce la scăderea prețurilor energiei și gazelor, a declarat sâmbătă, 10 mai, la Galați, premierul Victor Ponta.

„Prețul energiei a scăzut deja, dar trebuie și poate să scadă în continuare, în special prin aplicarea schemei de la 1 iulie referitoare la reducerea cu până la 85% a certificatelor verzi și reducerea taxei de cogenerare. Sunt alte mijloace prin care putem să reducem în continuare prețul energiei electrice. În privința prețului la gaz avem o strategie comună prin care relația între cei doi mari producători, Petrom și Romgaz, sigur și importurile, să păstreze prețurile la gaze în așa fel încât marii producători să rămână într-o marjă de competitivitate”, a spus Victor Ponta, după o vizită de lucru la combinatul ArcelorMittal.

În context, premierul a precizat că trebuie colaborat cu forurile europene astfel încât liberalizarea prețului la gaze să se facă în cadrul unei piețe care funcționează, ,,altfel se riscă apariția unui monopol și dispariția contextului în care poate funcționa o piață liberă’.

Victor Ponta a făcut precizări și în legătură cu anunțurile repetate ale administrației ArcelorMittal potrivit căreia lipsa de sustenabilitate ar putea duce la relocarea operațiunilor din România și chiar la închiderea combinatului.

„Nu au spus că închid, dar au spus un lucru care este valabil pentru orice business; cât timp sunt competitivi și au o perspectivă pe termen mediu și lung vor rămâne. Altfel, nu pot să piardă tot timpul, nu poți să ceri niciunui investitor privat să piardă bani în România. Cei de la ArcelorMittal, în condițiile în care România asigură condiții de competitivitate, fac investiții și sunt hotărâți să rămână. Mai ține și de capacitatea Europei de a nu distruge marea industrie, pentru că măsurile luate în ultimii ani la nivel european au fost extrem de anti-competitive, motiv pentru care a și existat o reducere semnificativă în Europa a marii producții industriale, o delocalizare în afara Europei”, a afirmat Ponta.

Premierul s-a aflat, sâmbătă, la Galați, unde a efectuat o vizită de lucru la ArcelorMittal, a participat la Prefectura Galați la prezentarea proiectului ,,Terminalul intermodal și conexiunile interioare ale Portului Galați’, dar și la lansarea candidaților pentru europarlamentare de la Sala Sporturilor.

Victor Ponta a fost însoțit de vicepremierii Liviu Dragnea și Daniel Constantin, dar și de miniștrii Rovana Plumb, Eugen Teodorovici, Nicolae Bănicioiu și Răzvan Cotovelea.

 Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata