Vidra, cel mai eficient barometru natural pentru puritatea râurilor de munte din România

Monitorizarea comportamentului vidrei rămâne cel mai eficient barometru natural în depistarea pericolului de degradare a ecosistemului pe râurile de munte în ariile protejate din România, afirmă experţi locali ai World Wide Fund (WWF).

„Urmărim speciile care sunt în lanţul trofic, iar dacă acestea sunt identificate înseamnă că sunt condiţii optime în mediul în care trăiesc. Pentru zonele de râu, noi am folosit vidra ca indicator. Dacă avem vidra pe râu, înseamnă că vidra are ce mânca, adică există peşte, iar aceasta înseamnă că acel râu are o calitate foarte bună a apei. În observaţii, noi ţinem cont de procesele morfologice, specificul zonei de mal şi debitul râului”, a declarat, marţi,  managerul Departamentului Ape al WWF – România, Cristian Tetelea.

Acesta a spus că nu există date oficiale privind păstrăvul sălbatic din râurile de munte, dar evoluţia speciei este urmărită cu atenţie, ca indicator al calităţii apei de munte.

„România nu are o monitorizare şi date oficiale privind populaţia de păstrăv sălbatic, dar această specie este un indicator pentru calitatea apei. Este folosit chiar de Administraţia Naţională Apele Române în buletinele de analiză ca reper privind calitatea apei, dar nu există o monitorizare specifică şi repetitivă sau studii referitoare la păstrăvul sălbatic. Nu există o monitorizare din lipsă de fonduri. Autoritatea Apele Române îl are în programele de monitorizare, dar fără date specifice pe bazine geografice”, a explicat expertul WWF – România.

În România sunt produse anual în crescătorii 7.500 de tone de peşte, cele mai mari cantităţi fiind păstrăvul şi crapul.

Reproducerea păstrăvului de lac are loc în lunile octombrie – decembrie. Peştele alege, de regulă, locurile din preajma pâraielor, cu apa mai oxigenată. Femela depune între 20.000 – 50.000 de icre, de culoare roşie, cu un diametru de 4 – 5,5 milimetri.

Directorul WWF – România, Csibi Magor, şi ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, au semnat un protocol de colaborare pentru protejarea celor mai valoroase porţiuni de râuri naturale din Munţii Carpaţi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata