Vladimir Putin a promulgat legea care obligă website-urile străine să stocheze datele personale în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat marți, 22 iulie, o lege care obligă website-urile, atât ruse, cât și străine, să stocheze în Rusia datele personale ce aparțin utilizatorilor de internet din această țară, transmite AFP.

Explicația oficială a Kremlinului pentru promulgarea acestui act normativ este că astfel ‘se va îmbunătăți gestiunea datelor personale a cetățenilor ruși pe rețelele informatice’.

Concret, legea prevede că începând cu data de 1 septembrie 2016, rețelele de socializare, serviciile de mesagerie și motoarele de căutare vor fi obligate să stocheze datele personale ale utilizatorilor pe un server din Rusia, a cărui locație va trebui comunicată autorităților ruse.

De asemenea, autoritatea rusă pentru controlul mass-media, Roskomnadzor, va putea să restrângă pe aceste website-uri accesul la informațiile care, în opinia ei, încalcă legile ruse deja în vigoare ce privesc datele personale.

Devenite de mai mulți ani o resursă vitală pentru fragila opoziție rusă, rețelele americane de socializare Facebook și Twitter au refuzat până în prezent să ofere autorităților de la Moscova date despre utilizatorii lor.

Datele personale și utilizarea lor provoacă tot mai multe tensiuni între societățile de internet și unele guverne. În ce privește cazul Rusiei, aceasta face tot posibilul să emită legi care să îngrădească libertatea în mediul online. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata