Voinea despre taxa pe construcţii speciale: Nu am introdus o taxa nouă, am eliminat o excepţie

Taxa pe construcţii speciale nu reprezintă o taxă nouă, ci eliminarea unei excepţii, iar cei care nu vor transfera aceste costuri în factură vor câştiga cotă de piaţă, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, sâmbătă seară, la România TV.

‘Este normal ca orice este mijloc de producţie să fie impozitat. Noi nu am introdus o taxă nouă, noi am eliminat o excepţie. De ce unii să plătească o taxă la mijlocul lor de producţie şi alţii la mijlocul lor de producţie, inclusiv stâlpii de electricitate, fără care nu pot să ia bani de la consumatorul final, de ce să nu plătească? S-a eliminat o excepţie, nu s-a introdus o taxă. Veniturile care se încasează din eliminarea unei excepţii, adică a face aceleaşi reguli pentru toată lumea, nu unii să plătească şi alţii nu, veniturile merg către toţi românii, în construcţia de drumuri, în salarii, pensii’, a explicat Voinea.

În ceea ce priveşte o posibilă transferare a acestor costuri în facturi, ministrul delegat pentru buget a subliniat că este concurenţă de piaţă şi cei care nu o vor face vor avea de câştigat.

‘Este concurenţă în piaţă, nu trebuie să aibă toţi acelaşi comportament. Cei care nu vor transfera aceste costuri în facturi (…) aceia vor câştiga cote de piaţă. Nu mai avem consumatori captivi, se pot transfera de la un operator la altul’, a explicat Voinea.

El a menţionat că ‘eliminarea acestei excepţii’ a fost făcută de asemenea natură încât să fie deductibilă.

‘Taxa aceasta care se plăteşte se scoate din calculul bazei de impozitare pentru impozitul pe profit, deci se evită o dublă impozitare pentru companii. Ce pierd pe o parte câştigă pe altă parte.(…) Nu putem face comparaţii, când avem 33% venituri în PIB şi media europeană este de 47%…Nu putem avea nici cheltuieli corespunzătoare, mai ales când nu colectăm ceea ce trebuie colectat’, a mai spus Voinea.

Guvernul a aprobat pe 14 noiembrie modificarea Codului Fiscal, care conţine o serie de prevederi, printre care şi introducerea impozitului pe construcţiile speciale. Cota impozitului pe construcţii speciale este de 1,5% din valoarea acestora, începând cu 1 ianuarie 2014.

Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a declarat, pe 13 noiembrie 2013, că impozitul pe construcţiile speciale, „taxa pe stâlpi”, se va menţine la procentul de 1,5%, o estimare pesimistă privind colectarea veniturilor din acest impozit fiind de 480-500 de milioane de lei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

constructii specialeLiviu Voineataxa pe constructii
Comentarii (0)
Adaugă comentariu