Voinea: Preţurile nu vor creşte după adoptarea monedei euro, însă va fi eliminat riscul valutar

Prețurile nu vor crește odată cu trecerea României la moneda unică europeană, în schimb avantajul este că va fi eliminat riscul valutar, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul unei conferințe pe tema contribuției IMM-urilor la creșterea economică.

‘Am anunțat Comisia Europeană că, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiți pași anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important că va dispărea riscul valutar și va scădea constant costul creditării. Nu vor crește prețurile, iar acest lucru s-a demonstrat în țările care au aderat recent la această monedă. Nu înseamnă egalizarea costurilor’, a susținut Voinea.

Potrivit acestuia, adoptarea monedei europene este un semnal de stabilitate pentru economia românească.

‘Este mesajul de stabilitate de care mediul de afaceri are nevoie. Vom continua politica de stabilitate bugetară. România nu va mai face excese bugetare, iar mediul de afaceri va rămâne stabil. Este un semnal că, pe termen lung, se pot face afaceri în România în moneda principalilor noștri parteneri de investiții și de afaceri’, a adăugat ministrul delegat pentru Buget.

Pe 6 mai, Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată-țintă pentru aderarea României la zona euro. Anunțul a fost făcut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN și la Consiliul Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții, evenimente care s-au desfășurat săptămâna trecută la Bruxelles.

În context, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat, tot pe 6 mai, că obiectivul de adoptare a monedei unice europene în 2018 — 2019 nu este în afara realității, dar are nevoie de un consens politic puternic și de evaluarea consecințelor, în special a celor legate de alinierea prețurilor.

‘Sprijinim orice obiectiv pe care factorul politic, într-o manieră consensualizată, îl va stabili și ne vom spune părerea dacă este realist sau nu. Despre 2018 — 2019 eu nu cred că este în afară de o anumită realitate, dar este bine, dacă ne ancorăm la acest obiectiv, să punem niște termene intermediare, pentru că nu se va întâmpla așa: la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta și gata, ați intrat în zona euro. Trebuie să știe oamenii despre ce este vorba”, a precizat șeful băncii centrale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. DDD spune

    Vise mari au guvernanti nostri dar sa explice el cum ai putea trai decent cu 200 de euro la preturi aliniate de tarilor dezvoltate, locuind la o garsoniera de exemplu?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata