Vom salva, într-un fel sau altul, Complexul Energetic Hunedoara de la faliment, susţine ministrul Energiei

Riscul de faliment în privinţa Complexului Energetic Hunedoara a existat încă de la început, dar, într-un fel sau altul, compania va fi salvată, fiind identificate deja soluţii concrete, a declarat, vineri, 6 mai, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

„Riscul de faliment în privinţa Complexului Energetic Hunedoara a existat încă de la început, din momentul în care Complexul, constatând acest lucru, a şi solicitat instanţei să îi ofere o protecţie juridică, pentru a se putea restructura. Ceea ce instanţa a constatat este că Hotărârea emisă de prima instanţă trebuie rejudecată. Aşteptăm motivarea instanţei. Este foarte important să ştim ce anume a stat la baza acestei opinii a Curţii de Apel. Pot să fie o multitudine de motive. O să aşteptăm să vedem care este motivarea. Ministerul (Energiei, n.r.) nu face decât să asigure că această companie continuă să funcţioneze, că se va restructura. Pot să vă asigur că, într-un fel sau altul, noi vom salva Complexul Energetic Hunedoara, pentru că am anunţat deja că am identificat şi soluţii concrete. Cum o vom face din punct de vedere tehnic, cu ce instrumente legale, rămâne de văzut”, a menţionat ministrul Energiei.

Oficialul a adăugat, totodată, că ministerul de resort trebuie să asigure funcţionarea Complexului Energetic Hunedoara şi continuarea procesului de reformă pentru asigurarea securităţii energetice a României.

„Există un risc ca societatea să fie atacată prin alte demersuri din partea altor operatori economici cu privire la executarea unui tip de creanţe. Ceea ce noi facem este să asigurăm funcţionarea ei şi continuarea procesului de reformă, astfel încât să asigurăm securitatea energetică a României. Sigur, ne-am fi dorit să o facem în circumstanţe mai facile, fără să avem un proces juridic aşa de sinuos”, a mai spus Grigorescu.

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a admis marţi apelul formulat de Sindicatul „Noroc Bun” Petroşani împotriva sentinţei prin care Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 ianuarie, cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aceasta fiind anulată şi cauza trimisă spre rejudecare la instanţa de fond.

Tribunalul Hunedoara admisese, în 7 ianuarie, cererea de intrare în insolvenţă a CEH, urmând ca, potrivit acestei instanţe, de punerea în practică a acesteia să se ocupe Casa de insolvenţă GMC SPRL Craiova.

În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajaţi la termocentralele Mintia şi Paroşeni, precum şi la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan din Valea Jiului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata