Vrei să fii fericit? Fii recunoscător

Un lucru pe care toţi oamenii îl au în comun este că fiecare vrea să fie fericit, spune pe Ted.com Fratele David Steindl-Rast, un cunoscut călugăr benedictin. El sugerează că fericirea se naşte din recunoştinţă. Astfel, ne oferă o lecţie inspiraţională prin simplul fapt de a încetini ritmul vieţii, pentru a privi încotro mergi şi mai presus de orice lucru, pentru a fi recunoscător.

Cunoaştem ceva despre fiecare persoană pe care o putem întâlni oriunde în această lume: care este cauza principală a ceea ce face, indiferent de cost, şi anume că vrea să fie fericită. Toţi ne dorim asta. Felul în care ne imaginăm fericirea diferă de la un om la celălalt, dar deja avem multe în comun, prin faptul că toţi vrem să fim fericiţi.

Care este însă conexiunea între fericire şi recunoştinţă?

Cu toţii cunoaştem oameni care au tot ce şi-ar dori pentru a fi fericiţi, dar nu sunt, pentru că îşi doresc altceva sau mai mult decât au. Şi mai ştim oameni care în ciuda multor necazuri, pe care nimeni n-ar vrea să le aibă, sunt totuşi profund fericiţi. Radiază fericire. De ce? Pentru că ei sunt recunoscători. Prin urmare, nu fericirea ne face recunoscători. Ci recunoştinţa ne face fericiţi.

Nu întotdeauna avem experienţe pentru care să fim recunoscători. Dar putem trăi plini de reconştinţă. O viaţă trăită cu recunoştinţă, asta este cheia. Cum putem trăi cu recunoştinţă? Trăind şi devenind conştienţi că fiecare moment e un moment dăruit, aşa cum obişnuim noi să spunem. Este un dar.

Nu putem fi siguri că va mai exista un alt moment. Şi totuşi e cel mai valoros lucru care ne-a fost dat vreodată: acest moment, cu toate oportunităţile cuprinse în el. Dacă nu am avea acest moment prezent, n-am avea oportunitatea de a realiza sau de a experimenta ceva.

Cheia spre fericirea noastră e în mâinile noastre. Clipă de clipă, putem fi recunoscători pentru acest dar. Dar oare asta înseamnă că putem fi recunoscători pentru tot? Cu siguranţă, nu.

Nu putem fi recunoscători pentru violenţă, pentru război, pentru oprimare, pentru exploatare. La nivel individual, nu putem fi recunoscători pentru pierderea unui prieten, pentru infidelitate, pentru deces. Nu putem fi recunoscători pentru orice.

De fapt, când trecem printr-o experienţă descoperim că mai tot timpul ne e dăruită oportunitatea de a ne bucura, pe care o ratăm doar pentru că alergăm prin viaţă şi nu ne oprim să vedem oportunitatea.Când avem parte de un eveniment nefericit este de fapt o provocare de a ne ridica spre acea oportunitate, prin a învăţa ceva care adesea este dureros.

De asemenea, e nevoie să ne deschidem inimile pentru aceste oportunităţi, pentru a-i ajuta pe ceilalţi, pentru a-i face fericiţi, deoarece nimic nu ne face mai fericiţi decât momentul în care suntem toţi împliniţi. Iar atunci când ne deschidem inimile către oportunităţi, ele ne invită să acţionăm. Opreşte-te, priveşte şi apoi mergi şi fă ceva cu adevărat. Şi ceea ce putem face este ceea ce viaţa îţi oferă în acest moment. În majoritatea cazurilor, e oportunitatea de a te bucura, dar câteodată este vorba de ceva mai dificil.

Avem nevoie de aşa ceva, noi suntem prezentul în mijlocul unei schimbări a conştiinţei şi vei fi surprins de câte ori vei auzi cuvântul „recunoştinţă” şi „mulţumire”.

Există un val de recunoştinţă pentru că oamenii devin conştienţi de importanţa recunoştinţei şi de cum poate ea schimba lumea. Ne poate schimba lumea prin modalităţi extrem de importante, pentru că eşti recunoscător, nu vei fi temător, iar dacă nu vei fi temător, atunci nu eşti violent.

Dacă eşti recunoscător, înseamnă că te bucuri de diferenţele dintre oameni, eşti respectuos cu ceilalţi, iar acest lucru schimbă piramida puterii sub care trăim toţi.

daruirefericireoportunitaterecunostintaschimbare
Comentarii (0)
Adaugă comentariu