Vreme caldă, cu intervale scurte de răcire şi precipitaţii, pe parcursul următoarelor două săptămâni

Regimul termic se va încadra, în general, în limite normale pentru perioada din calendar la nivelul întregii ţării, cu excepţia unor scurte intervale de timp, când vremea se va răci şi se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie, în unele zone, iar la munte sub formă de ninsoare, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabilă în intervalul 7 – 20 martie, publicată luni.

În Banat, intervalul va debuta cu o vreme caldă pentru prima decadă a lunii martie, astfel încât media regională a valorilor maxime va fi de 15 grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 5 grade. Ulterior, se va produce o răcire treptată, cele mai coborâte valori urmând a se înregistra în intervalul 14 — 19 martie, când vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit, cu temperaturi maxime, în medie regională, de 8 — 10 grade şi minime ce pot coborî uşor sub zero grade. Vor fi ploi însemnate cantitativ la începutul intervalului, dar şi pe 9 şi 10 martie. După acest interval, ploile se vor semnala pe arii mai restrânse şi vor fi, în general, slabe cantitativ, dar trecător vor fi posibile şi precipitaţii mixte.

În Crişana, în prima zi a intervalului, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale. Temperaturile maxime vor fi, în medie regională, de 14 grade, iar cele minime de 5 — 6 grade. Regimul termic va scădea mai semnificativ după data de 14 martie, când se va ajunge la o medie a valorilor maxime de 6…9 grade, iar cele minime vor fi uşor negative, situându-se în jurul valorii de—1 grad, astfel încât vremea va deveni mai rece decât în mod normal în această perioadă. Vor fi ploi însemnate cantitativ în cursul zilei de luni 7 martie şi în noaptea de luni spre marţi (7/8 martie). În restul intervalului de prognoză, ploile vor fi în general slabe şi cu o probabilitate mai mare de apariţie în jurul datei de 15 martie, când trecător vor fi posibile şi precipitaţii mixte.

În Transilvania, în primele două zile, vremea se va menţine caldă pentru această dată, media regională a maximelor diurne fiind de 13 — 15 grade, iar a minimelor nocturne de 3 — 5 grade. În intervalul 9 — 13 martie, valorile termice vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei, respectiv maxime în jurul a 10 grade şi minime de la zero la două grade. După data de 14 martie vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit, media temperaturilor maxime va fi de 4…6 grade, iar a celor minime de—4….-2 grade. Temporar vor fi ploi, în intervalul 7 — 11 martie, iar în jurul datei de 15 martie precipitaţiile pot fi mixte. În restul intervalului, probabilitatea pentru precipitaţii slabe va fi mai redusă.

În Maramureş, până în jurul datei de 11 martie, valorile termice se vor menţine peste mediile multianuale, astfel că media regională a celor maxime va fi de 12 — 14 grade, iar a celor minime de 3 — 5 grade. Ulterior, temperatura va scădea, astfel încât, în intervalul 15 — 20 martie, vremea va deveni rece pentru această perioadă, cu maxime în jurul valorii de 6 grade şi minime la nivelul regiunii de—3…-2 grade. Ploi moderate cantitativ vor fi consemnate la începutul intervalului, iar în jurul datei de 15 martie precipitaţiile pot fi mixte. În restul intervalului probabilitatea de precipitaţii slabe va fi mai redusă.

În Moldova, în primele două zile, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în aceasta perioadă, media regională a temperaturilor maxime fiind de 15 — 16 grade, iar a celor minime de 4 — 6 grade. În intervalul 9 — 14 martie, valorile diurne se vor apropia de normalul perioadei, respectiv o medie a acestora de 8 — 10 grade, dar minimele se vor menţine peste mediile multianuale, media regională urmând a se situa în jurul valorii de 3 grade. În a doua săptămână de prognoză, vremea va deveni uşor mai rece decât în mod obişnuit în această perioada a anului, cu maxime, în medie, de 6 — 8 grade şi minime situate în jurul valorii de—2 grade. Temporar, vor fi ploi, pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ pe 10 şi 11 martie. În restul intervalului, precipitaţiile vor fi pe arii restrânse, cu menţiunea că, mai ales în nordul regiunii, după data de 15 martie, vor fi posibile precipitaţii mixte.

La nivelul Dobrogei, intervalul va debuta cu o vreme caldă pentru această dată, media regională a temperaturilor maxime urmând a se situa în jurul valorii de 14 grade, în timp ce media temperaturilor minime va fi de 6 — 8 grade. După data de 10 martie, regimul termic va marca o scădere treptată, astfel încât, în intervalul 15 — 19 martie, maximele diurne se vor situa uşor sub normele climatologice şi nu vor mai depăşi 7 — 9 grade. Valorile minime vor fi, de asemenea, în scădere, astfel încât, după data de 17 martie, acestea vor atinge o medie de până la două grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii relativ extinse va fi mai ridicată pe 10 şi 11 martie şi în jurul datei de 15 martie.

În Muntenia, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, media maximelor fiind de 16 — 18 grade, iar a minimelor de 6 — 8 grade. În intervalul 10 — 14 martie, valorile diurne se vor apropia de normele climatologice ale datei, atingând o medie de 10 — 11 grade, dar minimele nocturne se vor menţine peste mediile multianuale, urmând a fi de 3 — 5 grade. După data de 15 martie, vremea va deveni uşor mai rece decât în mod obişnuit, cu temperaturi maxime, în medie regională, de 8 — 10 grade şi minime de aproximativ zero grade. Vor fi ploi pe arii extinse în intervalul 9 — 11 martie, când şi cantităţile de apă vor fi mai importante. În restul intervalului precipitaţiile, în general slabe, se vor semnala pe arii mai restrânse.

În Oltenia, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în prima decadă a lunii martie, cu medii regionale ale valorilor maxime de 15 — 16 grade şi minime în jurul valorii de 6 grade. În intervalul 10 — 14 martie, valorile diurne se vor apropia de normalul perioadei, respectiv o medie a acestora de 10 — 11 grade, dar minimele se vor menţine peste mediile multianuale, urmând a fi de 3 — 5 grade. După data de 15 martie, vremea va deveni uşor mai rece decât în mod obişnuit, cu maxime, în medie, de 8 — 9 grade şi minime în jur de zero grade. Vor fi ploi pe arii extinse în cursul zilei de luni (7 martie) şi în noaptea de luni spre marţi (7/8 martie), dar şi în intervalul 9 — 11 martie, când cantităţile de apă vor fi mai importante. În restul intervalului precipitaţiile, în general slabe, se vor semnala pe arii mai restrânse.

La munte, în primele două zile ale intervalului, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, astfel că media celor maxime va fi de 5 — 8 grade, iar cea a minimelor se va situa în jurul valorii de un grad Celsius. Ulterior, vremea se va răci treptat, urmând să devină mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă după data de 14 martie, când se vor înregistra maxime preponderent negative, iar minimele vor coborî până la valori medii de la—8 la—6 grade. Temporar, vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, însă probabilitatea pentru cantităţi mai însemnate va fi mai mare în cursul zilei de luni (7 martie) şi în noaptea de luni spre marţi (7/8 martie), precum şi în intervalul 9 — 11 martie. Acestea vor fi mai ales sub formă de ploaie în primele zile ale intervalului, apoi vor fi şi ninsori.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata