Vreme răcoroasă şi intervale cu precipitaţii în majoritatea zonelor ţării, în perioada 2 -15 mai

Vremea va fi răcoroasă în primele zile ale lunii mai, însă ulterior regimul termic va creşte uşor şi se va încadra în normele climatologice pentru această perioadă, în timp ce pe arii extinse sunt anunţate ploi la nivelul întregii ţări, potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) valabile pentru intervalul 2 – 15 mai 2016, publicate luni.

În Banat, în primele zile ale intervalului, temperaturile diurne vor caracteriza o vreme răcoroasă, mai ales în data de 3
mai, când media maximelor va fi în jurul a 15 grade Celsius. Ulterior, regimul termic va creşte uşor şi va fi caracterizat, în perioada 5 — 8 mai, de valori medii de 20 de grade Celsius, iar din 9 mai până la sfârşitul intervalului, de medii de 22 — 23 de grade Celsius. În prima săptămână, minimele se vor încadra, în medie, între 8 şi 10 grade Celsius, iar în cea de-a doua săptămână între 10 şi 12 grade Celsius.

În primele trei zile va ploua temporar, iar în cursul zilei de 3 mai ploile vor fi pe arii extinse şi moderate cantitativ. Până în jurul datei de 10 mai ploi slabe, trecătoare, mai pot apărea izolat, dar apoi acestea se vor semnala la nivel local.

În Crişana, în prima săptămână din interval, maximele termice vor fi apropiate de normele climatologice şi se vor
situa în medie în jurul valorii de 20 de grade, exceptând zilele de 3 şi 4 mai când vor fi mai scăzute şi vor caracteriza o vreme relativ răcoroasă. În cea de-a doua săptămână, temperaturile diurne vor avea valori medii cuprinse între 22 şi 24 de grade Celsius. Regimul termic nocturn nu va avea oscilaţii semnificative de-a lungul întregului interval, astfel că media minimelor se va situa între 7 şi 11 grade Celsius. Până în jurul datei de 10 mai doar izolat şi trecător vor fi ploi slabe, dar apoi acestea se vor semnala la nivel local.

În Transilvania, în prima săptămână, temperaturile maxime se vor situa în general sub normele climatologice, iar cele mai scăzute valori vor fi în zilele de 3 şi 4 mai când media acestora va fi cuprinsă între 14 şi 16 grade. În cea de-a doua săptămână, valorile diurne vor fi mai ridicate şi se vor situa la medii de 20 — 21 de grade Celsius. Regimul termic nocturn nu va avea oscilaţii semnificative de-a lungul întregului interval, astfel că media minimelor se va încadra între 5 şi 9 grade Celsius. Ploi slabe cu caracter local şi temporar vor apărea aproape zilnic, iar în cursul zilei de 3 mai şi în noaptea de 3 spre 4 mai local vor fi moderate cantitativ.

În Maramureş, maximele termice vor fi apropiate de normele climatologice în primele zile şi se vor situa în medie între 18 şi 20 de grade Celsius. În cea de-a doua săptămână, temperaturile diurne vor creşte uşor şi vor avea valori medii cuprinse între 21 şi 23 de grade. Până în jurul datei de 10 mai minimele termice se vor situa în medie între 6 şi 8 grade, apoi între 8 şi 10 grade Celsius. Până în jurul datei de 11 mai, doar pe spaţii mici şi trecător vor fi ploi slabe, dar apoi acestea se vor semnala la nivel local.

În Moldova, până în jurul datei de 9 mai, temperaturile maxime vor fi apropiate de normele climatologice şi se vor situa în medie între 17 şi 20 de grade, apoi vor creşte uşor şi vor ajunge la medii în jurul a 22 de grade Celsius. Valorile termice nocturne vor fi relativ constante de-a lungul întregului interval, astfel că media minimelor se va situa între 8 şi 11 grade Celsius. În privinţa regimului pluviometric, aproape zilnic, temporar şi local vor fi ploi, mai însemnate cantitativ în zilele de 3 şi 4 mai în jumătatea de sud a regiunii.

În zona Dobrogei, meteorologii prognozează pentru prima săptămână maxime termice care se vor situa în general sub normele climatologice, mai ales în zilele de 3 şi 4 mai, când vor fi valori în medie în jurul valorii de 15 grade Celsius. În cea de-a doua săptămână, temperaturile diurne vor creşte uşor şi vor ajunge la medii de 19 — 20 de grade Celsius. Până în jurul datei de 9 mai minimele termice vor avea valori medii în jurul a 10 grade Celsius, apoi vor creşte spre medii de 12 grade Celsius.

În perioada 3-5 mai va ploua pe arii extinse şi se vor cumula cantităţi de apă însemnate, în timp ce în restul intervalului ploile vor fi temporare, slabe şi la nivel local.

În Muntenia, temperaturile diurne vor caracteriza o vreme răcoroasă în primele zile, mai ales în data de 3 mai, când media maximelor va fi în jurul a 14 grade. Apoi, regimul termic va creşte uşor şi va fi caracterizat, în perioada 5 — 8 mai, de valori medii de 19 — 20 de grade, iar din 9 mai până la sfârşitul intervalului, de medii în jurul a 22 de grade. În prima săptămână, minimele se vor încadra în medie în jurul a 8 grade, iar în cea de-a doua săptămână între 9 şi 11 grade Celsius.

În perioada 3-4 mai va ploua pe arii extinse şi se vor cumula cantităţi de apă însemnate. În restul intervalului ploile vor fi temporare, în general slabe şi la nivel local.

În Oltenia, temperaturile diurne vor caracteriza, în primele zile, o vreme răcoroasă, mai ales în data de 3 mai, când media maximelor va fi în jurul a 13 grade. Apoi, regimul termic va creşte uşor şi va fi caracterizat, în perioada 5 — 8 mai, de valori medii de 19…20 de grade, iar din 9 mai până la sfârşitul intervalului, de medii în jurul a 22 de grade. În prima săptămână minimele se vor
încadra în medie în jurul a 8 grade, iar în cea de-a doua săptămână între 9 şi 11 grade Celsius.

În perioada 3-4 mai va ploua pe arii extinse şi se vor cumula cantităţi de apă însemnate. În restul intervalului, ploile vor fi temporare, în general slabe şi pe spaţii restrânse.

La munte, în prima săptămână vremea va fi răcoroasă cu maxime cuprinse în medie între 6 şi 10 grade şi cu minime între 1 şi 3 grade Celsius. În cea de-a doua săptămână, valorile termice vor creşte uşor şi vor ajunge la maxime medii în jurul a 12 grade şi minime de 4 — 6 grade Celsius. În privinţa regimului pluviometric, aproape zilnic, temporar şi local vor fi ploi în general slabe, exceptând perioada 3-4 mai când vor fi moderate şi local însemnate cantitativ, iar pe creste vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata