Vremea rămâne caldă, dar oscilantă, în următoarele două săptămâni; averse pe arii extinse, în perioada 2-7 iunie

Vremea va continua să rămână oscilantă din punct de vedere termic, dar şi al precipitaţiilor, meteorologii estimând, pentru următoarele două săptămâni, temperaturi maxime de la 22 la 29 de grade, precum şi intervale de ploi însemnate cantitativ, mai ales între 2 şi 7 iunie, la nivelul întregii ţări, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile pentru intervalul 30 mai – 12 iunie, publicate luni.

În Banat, prima săptămână de prognoză începe cu vreme caldă, apoi, în intervalul 2-7 iunie, temperaturile vor scădea uşor sub valorile climatologic specifice acestei perioade, adică medii diurne de 23 — 24 de grade. Din 8 iunie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că, la sfârşitul intervalului, maximele termice se vor situa, în medie, în jurul valorii de 28 de grade. Regimul termic nocturn se va menţine mai ridicat decât cel obişnuit, iar minimele vor fi cuprinse, în medie, între 12 şi 15 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile în fiecare zi, dar în intervalul 2 — 7 iunie cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

În Crişana, vremea va fi caldă în primele trei zile, apoi, în intervalul 2 — 7 iunie, valorile termice vor fi apropiate de cele obişnuite la începutul verii, cu maxime de aproximativ 24 de grade. Din 8 iunie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, temperaturile medii diurne vor creşte treptat, spre 27 — 28 de grade. Valorile medii nocturne nu vor avea variaţii semnificative, situându-se între 12 şi 14 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de descărcări electrice va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar în 30 mai, precum şi în intervalul 2-7 iunie, acestea se vor semnala pe spaţii extinse, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

În Transilvania, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori medii cuprinse între 22 şi 27 de grade, cu cele mai ridicate maxime, ce vor caracteriza o vreme caldă, la începutul şi sfârşitul intervalului, iar cele mai scăzute în perioada 3-7 iunie, când vor fi apropiate de mediile climatologic specifice primei săptămâni a lunii iunie. Temperaturile medii nocturne nu se vor modifica semnificativ şi se vor încadra, în medie, între 10 şi 13 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, temporar, se vor semnala averse. Acestea vor apărea pe arii extinse şi vor fi mai însemnate cantitativ în 30 mai şi în intervalul 2 — 7 iunie.

În Maramureş, valorile termice diurne se vor situa în limite normale pentru această perioadă şi vor oscila, în medie, între 23 şi 25 de grade, cu excepţia primei şi ultima zile a intervalului, când se vor înregistra 26 — 27 de grade, iar vremea va fi caldă. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 13 grade, în cea mai mare parte a intervalului, mai puţin în dimineţile de 7, 8 şi 9 iunie, când minimele se vor apropia de 10 grade. Probabilitatea de apariţie a manifestărilor specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în fiecare zi, dar în 30 mai, precum şi în intervalul 2-7 iunie se vor înregistra şi cantităţi de apă mai însemnate.

În Moldova, după un început de săptămână cu vreme caldă şi o medie regională a maximelor de 26-28 de grade, temperaturile diurne vor scădea treptat până la aproximativ 22 de grade, în 3 şi 4 iunie, valori sub cele obişnuite în această perioadă. Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară, astfel că, la sfârşitul intervalului, se vor înregistra, din nou, 26 — 27 de grade. Temperaturile minime vor varia de la o medie de 14 grade, în prima săptămână, la 11 — 12 grade între 7 şi 9 iunie, urmând a creşte, din nou, spre 14 grade în ultimele zile. Fenomenele specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse în zilele de 31 mai, 2 şi 3 iunie, când sunt de aşteptat şi cantităţi de apă mai însemnate, dar ploi slabe, pe spaţii restrânse, sunt posibile şi în restul intervalului.

În Dobrogea, până în data de 3 iunie, temperatura aerului va fi în scădere de la medii ale maximelor de 26 — 27 de grade (mai ridicate decât cele normale), până la medii de 21 de grade (uşor sub cele obişnuite în această perioadă). Ulterior, valorile termice diurne vor oscila în jurul a 23 de grade până la sfârşitul intervalului de prognoză, când vremea se încălzeşte uşor. Temperaturile minime nu vor suferi modificări semnificative de la o zi la alta şi se vor încadra, în medie, între 14 şi 17 grade. Ploi de scurtă durată, însoţite şi de descărcări electrice, vor fi posibile pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar în zilele de 2 şi 3 iunie acestea se vor semnala pe spaţii extinse şi, izolat, se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate.

În Muntenia, vremea va fi caldă în primele trei zile, când mediile maximelor vor fi de 28 — 30 de grade, apoi temperaturile vor scădea până la valori normale pentru această perioadă şi, în intervalul 2-8 iunie, se vor situa în jurul a 24 — 25 de grade. Spre sfârşitul intervalului vremea se va încălzi treptat, iar media regionala a maximelor va atinge 28 de grade. Temperaturile medii nocturne nu se vor modifica semnificativ şi se vor încadra, în medie, între 13 şi 15 grade. Probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice va fi mai ridicată în 30 şi 31 mai, dar şi în perioada 2-7 iunie, când se pot înregistra şi cantităţi mai mari de apă. Ploi izolate, de scurtă durată, vor fi posibile şi în restul intervalului.

În Oltenia, prima săptămână de prognoză începe cu vreme caldă şi maxime, în medie, de 28 — 30 de grade. În intervalul 2-9 iunie, temperaturile vor scădea spre valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei, adică medii diurne de 24 — 26 de grade. În ultimele zile de prognoză, vremea se va încălzi uşor, cu aproximativ 2 — 3 grade. Regimul termic nocturn se va menţine mai ridicat decât cel obişnuit, iar minimele vor fi cuprinse, în medie, între 13 şi 16 grade. Zilnic, sunt posibile manifestări specifice instabilităţii atmosferice, dar în intervalul 2 — 8 iunie, acestea se vor semnala pe arii extinse, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

La munte, regimul termic se va menţine uşor mai ridicat decât cel normal în această perioadă, cu precădere la începutul şi sfârşitul intervalului. Astfel, temperaturile maxime vor oscila, în medie, între 14 şi 18 grade, iar valorile medii nocturne vor fi cuprinse între 6 şi 9 grade. Vremea va fi instabilă pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar fenomenele specifice vor avea o intensitate mai mare şi se vor semnala pe arii mai extinse în 30 mai, precum şi în intervalul 2-7 iunie, când sunt aşteptate şi cantităţi de apă mai însemnate.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata