Wikipedia ne-ar putea ajuta să fim cu un pas înainte de izbucnirea unor epidemii

O creștere bruscă a accesărilor paginilor Wikipedia despre o anumită boală ar putea indica apariția unui focar epidemic, arată un nou studiu, citat de LiveScience.com.

Analizarea acestor tendințe din mediul online i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să fie cu un pas înaintea apariției de epidemii pe glob, sugerează cercetătorii.

Aceștia au examinat dacă datele privind traficul pe Wikipedia, care este gratuit și accesibil tuturor, ar putea fi utilizate în același mod în care alți cercetători au folosit date de pe Twitter și Google Flu Trends (instrument online care estimează în timp real date privind incidența gripei pe baza căutărilor online) pentru a obține o avertizare prealabilă cu privire la izbucnirea unor epidemii.

Toate aceste sisteme pot reflecta interesul tot mai mare al oamenilor dintr-o anumită regiune de a afla mai multe informații despre o boală în etapele timpurii ale apariției unui focar epidemic.

„Un sistem global de prognozare a bolilor va schimba modul în care răspundem la epidemii”, a declarat Sara Del Valle, cercetător din New Mexico. Potrivit acesteia, așa cum în fiecare dimineață verificăm cum este vremea, tot astfel se poate monitoriza incidența bolilor și lua măsuri de contracarare pe baza prognozelor.

Del Valle și colegii ei au analizat 14 focare epidemice care s-au înregistrat între 2010 și 2013 în nouă țări. De exemplu, ei au verificat numărul accesărilor zilnice ale articolelor de pe Wikipedia despre holeră efectuate din Haiti în 2010, precum și ale textelor despre Ebola, înregistrate în Uganda în timpul micilor focare care au avut loc în această țară în 2011 și 2012.

Rezultatele au arătat că analizând tendințele online, cercetătorii au putut să spună atunci când urmează să izbucnească o epidemie, uneori cu până la 28 de zile în avans.

Metoda a fost un succes deosebit în prezicerea unor focare de gripă și febră dengue, potrivit studiului publicat în revista PLoS Computational Biology la 13 noiembrie.

Cercetătorii au remarcat, în schimb, că metoda nu a funcționat bine în cazul bolilor cu rată de extindere foarte lentă (de exemplu, HIV / SIDA), precum și al focarelor care au apărut în zone cu conectivitate scăzută la internet și care au implicat un mic număr de persoane (de exemplu, focare anterioare de Ebola în Africa sub-sahariană).

Cu toate acestea, datele de pe internet pot reflecta tendințele mai repede decât actualele metode pe care autoritățile medicale le folosesc pentru a depista bolile infecțioase, spun cercetătorii. Oamenii pot citi despre boala lor înainte de a obține rezultatele de la laborator și uneori chiar înainte de a fi diagnosticați de un doctor.

Și, dintre resursele on-line de informare despre condițiile de sănătate, Wikipedia s-a dovedit a fi una de încredere. Potrivit The New York Times, pagina Wikipedia despre Ebola a avut 17 milioane de vizualizări în ultima lună, comparabilecu accesările articolelor despre această boală pe site-urile Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata