Yahoo! susţine că a fost ameninţată cu o amendă usturătoare de autorităţile americane pentru a oferi date despre utilizatori

Autoritățile americane au amenințat Yahoo! cu o amendă de 250.000 de dolari pe zi în 2007-2008 pentru a constrânge compania să ofere date privind utilizatorii săi în numele securității naționale, a transmis joi grupul de servicii pe internet, relatează France Presse.

Conform celor 1.500 de pagini de documente făcute publice joi, grupul american a fost în cele din urmă constrâns să cedeze ordinelor administrației după ce a fost respins de două instanțe responsabile cu controlul operațiunilor de spionaj.

„Documentele publicate arată cum am fost nevoiți să ne luptăm în fiecare etapă pentru a ne opune măsurilor de supraveghere ale administrației”, a afirmat Ron Bell, responsabilul cu probleme juridice al Yahoo!, într-un mesaj postat pe unul din blogurile oficiale ale grupului.

Potrivit lui Bell, autoritățile au mers până la a amenința compania cu o amendă de 250.000 de dolari pe zi pentru a o constrânge să dezvăluie date în cadrul programului PRISM, de interceptare a telecomunicațiilor.

„Am refuzat să acceptăm ceea ce noi am considerat a fi o supraveghere contrară Constituției”, a spus responsabilul Yahoo!.

Dezvăluit de fostul spion american Edward Snowden, programul PRISM al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA permite interceptarea comunicațiilor electronice ale persoanelor străine și care se află probabil în străinătate.

Conform documentelor oferite de Snowden, companii precum Facebook, Google, Microsoft, Apple, AOL, Skype și Yahoo! s-au asociat la acest program, chiar dacă aceste grupuri au negat mereu că au acordat un acces direct la serverele lor.

În mesajul său, Yahoo! nu dezvăluie volumul de date livrate autorităților, dar salută faptul că a obținut declasificarea a 1.500 de pagini de documente secrete.

„Considerăm că este vorba de o importantă victorie pentru transparentă și sperăm că aceste documente de arhivă vor contribui la promovarea unei dezbateri clare privind relația între viața privată, o procedură echitabilă și colectarea de informații de către serviciile secrete”, subliniază responsabilul Yahoo! în mesajul său.

Conform unor documente din justiție parțial cenzurate și consultate de AFP, Yahoo! a sfidat guvernul, invocând Constituția și afirmând că programul de supraveghere încalcă regulile privind protecția vieții private.

Într-un pasaj, grupul a indicat astfel că solicitările administrației „sunt neconstituționale deoarece permit o supraveghere fără mandat a comunicațiilor persoanele ale unor cetățeni americani (…) și că nu sunt justificate”.

Yahoo! a pledat de asemenea că programul nu se rezumă la a supraveghea ținte străine, ci și din SUA, „fără ca acestea să fie informate că sunt colectate comunicațiile lor pe internet”.

„Curtea Supremă americană nu a aprobat niciodată o supraveghere fără mandat a cetățenilor americani”, afirmă compania într-un alt pasaj.

Totuși, în pofida acestor obiecții, un document datat 14 mai 2008 arată că Yahoo! a început să se conformeze dispozițiilor autorităților privindu-i ‘pe utilizatorii prioritari ai mesageriei electronice pe care guvernul voia să-i supravegheze”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata