Yom Kippur şi Sărbătoarea sacrificiului coincid pentru prima dată în ultimii 33 de ani

Cea mai importantă sărbătoare a iudaismului, Yom Kippur, coincide, pentru prima dată în ultimii 33 de ani, cu sărbătoarea musulmană a sacrificiului, Eid Al Adha, fapt pentru care poliția este în alertă, de teama unor confruntări în orașele israeliene în care conviețuiesc evrei și arabi, scrie vineri ziarul spaniol ‘El Mundo’.

Conform religiei lor, în această zi, evreii se roagă pentru iertarea păcatelor, țin post, nu au voie să fumeze și să conducă mașina, în timp ce musulmanii petrec zgomotos cu mese îmbelșugate, defilări pe stradă și focuri de artificii cu ocazia împlinirii a 70 de zile de la ‘Eid Al Fitr’, sfârșitul Ramadanului. Evreii se reculeg în case și sinagogi, iar vecinii lor arabi se roagă în moschei și, totodată, ies în parcuri și magazine pentru a marca ‘Sărbătoarea sacrificiului’, în cursul căreia tradiția cere să se taie un miel.

Pentru a evita tulburări între cele două comunități sau provocări care ar putea degenera în conflicte, efective sporite de poliție vor fi desfășurate vineri seara și în cursul zilei de sâmbătă în special în Ierusalim, Haifa și Akko. Incidentele de acest gen nu au lipsit în trecut. De exemplu, în urmă cu șase ani, un șofer arab a intrat cu mașina într-un cartier evreiesc în care circulația era întreruptă, fapt care a dus la violențe și atacuri reciproce între evrei și musulmani.

Cea mai amplă prezență a poliției — de patru ori mai mare decât de obicei — se va înregistra în Ierusalim, oraș în care tensiunile interreligioase au crescut în ultimele luni. Sâmbătă, în orașul sfânt, evreii se vor ruga la Zidul Plângerii, într-o zi cu totul specială, în care Yom Kippur (Ziua Ispășirii) coincide cu Shabatul. Exact în același timp, numeroși credincioși musulmani se vor întâlni pe Esplanada Moscheilor (loc numit Muntele Templului de către evrei).

Totodată, autoritățile au lansat apeluri la calm. ‘Avem responsabilitatea destinului nostru, a zilei noastre de mâine și a comunităților noastre. Nu suntem dispuși să cedăm toate acestea în fața violenței’, a declarat președintele Israelului, Reuven Rivlin, care a efectuat o vizită în localitatea arabă Kfar Yasif cu prilejul ‘Sărbătorii sacrificiului’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata