Yorkshire Terrier – un căţel de talie mică, dar cu o personalitate ”mare”

Câinele Yorkshire Terrier pare că uită de dimensiunile sale mici. Este foarte energic, curajos, inteligent și afectuos cu stăpânul său, fiind un companion minunat!

Yorkshire Terrier este o rasă veche englezească, denumită la început „Broken-haired scotch terrier”. În 1870, un reporter în cadrul unei expoziții canine sugera că acest câine ar trebui să fie redenumit Yorkshire Terrier, din moment ce dezvoltarea rasei s-a realizat aproape în totalitate în orașul Yorkshire.

El a fost, inițial, folosit ca și câine utilitar, la vânătoarea de șoareci și șobolani în minele și morile din Yorkshire. A devenind mai apoi un animal de companie la modă în Anglia, la sfârșitul Epocii Victoriene. Yorkshire Terrier a fost recunoscut pentru prima dată, ca rasă, de American Kennel Club în 1885.

Este un câine de talie mică. Inițial însă, avea talia mai mare decât astăzi, dar, prin programe de selecție a exemplarelor de talie mai mică, el a putut fi miniaturizat de-a lungul anilor.

Capul este mic și destul de plat în partea de sus, cu un bot de dimensiuni medii. Nasul este negru. Ochii sunt de culoare închisă și are dinții uniformi. Urechile purtate ridicat sunt în formă de V. Toate cele patru picioare sunt drepte atunci când este privit din față, cu labe rotunde și unghii de culoare neagră. Coada este purtată la același nivel cu șira spinării.

Cea mai cunoscută caracteristică a rasei este blana lungă, mătăsoasă, curgătoare, care necesită o îngrijire constantă. Are culorile albastru-cenușiu închis sau negru cu nuanțe de cafeniu. Puii sunt, în general, negru-cafeniu. Părul de pe cap este atât de abundent și de lung, încât este purtat prins deasupra capului pentru a da vizibilitate maximă animalului. Unii proprietari aleg varianta de a-l tunde.

Yorkshire Terrier-ul adult prezintă o înălțime la nivelul greabănului de 15-17,5 cm, iar greutatea sa corporală este de 3-3,5 kg.

Acest câine are nevoie de îngrijire regulată. Dacă blana este păstrată lungă, necesită o îngrijire zilnică. Blana scurtată necesită o periere și o pieptănare zilnică sau săptămânală, de la caz la caz. Este un câine care năpârlește puțin sau aproape deloc.

Yorkshire Terrier este foarte dornic de joacă. Este ușor de dresat, deși poate fi uneori încăpățânat, dacă proprietarul nu îi impune câinelui limitele adecvate. Este un câine de pază excelent. Atunci când proprietarii își impun autoritatea, Yorkshire Terrier este foarte cuminte și iubitor și poate fi lăsat în prezența copiilor. Problemele apar numai atunci când proprietarii nu își exercită rolul de lider și câinele preia conducerea în casă.

Atenție, acest câine nu trebuie răsfățat peste măsură pentru că devine nervos și obraznic. Yorkshire Terrier-ului îi place să latre, dar poate fi ușor învățat să nu o mai facă. Fiind foarte activ, are nevoie de o plimbare în fiecare zi. Dacă nu este scos la plimbare, el poate manifesta probleme de comportament.

Yorkshire Terrier este un câine bun pentru viața de apartament, el împărțind de bună voie teritoriul și familia cu alte rase. Este foarte activ în interior, dar, din moment ce este terrier la origine, poate trăi foarte bine și în curte. Este sensibil la frig și preferă climatul cald.

În general, Yorkshire Terrier-ul este un câine sănătos, cu câteva probleme de ordin medical. Totuși, următoarele boli și tulburări au fost semnalate cu o frecventă mai crescută: cataracta, criptorhidismul, urolitiaza, suntul portosistemic, luxația patelară, alopecia, entropionul. Dantura trebuie controlată și toaletată periodic, întrucât Yorkshire Terrier-ul este predispus afecțiunilor dentare timpurii.

Speranța de viață a Yorkshire Terrier-ului este între 12-15 ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto; en.wikipedia.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata