Zborul MH17: Rusia s-ar putea confrunta cu sancţiuni din faza a treia, avertizează Marea Britanie

Marea Britanie l-a avertizat luni pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că economia rusească se va confrunta cu sancțiuni sectoriale în cazul în care Moscova nu acordă acces deplin la locul prăbușirii avionului Malaysia Airlines și nu încetează să alimenteze instabilitatea în Ucraina, relatează Reuters.

Marea Britanie susține că o rachetă rusească trasă de pe teritoriul teritoriul ucrainean controlat de separatiștii proruși a lovit probabil avionul companiei Malaysia Airlines la bordul căruia se aflau 298 de persoane, între care zece britanici.

‘Ar trebui să discutăm despre a merge mai departe, măsuri sectoriale, faza a treia’, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic.

‘Dacă Rusia nu adoptă măsuri în perioada următoare în ceea ce privește răspunsul imediat la prăbușirea avionului, dar și la probleme care au legătură directă cu instabilitatea în estul Ucrainei, atunci vom susține că trebuie să mergem mai departe’, a adăugat el.

‘Rusia trebuie să știe că vor urma acțiuni dacă nu va exista o schimbare radicală în modul în care se comportă’, a întărit șeful guvenului britanic, David Cameron, precizând că UE va fi gata să facă pașii necesari.

Cameron, care a discutat duminică la telefon cu președintele francez Francois Hollande și cu cancelarul german Angela Merkel, a declarat că sancțiunile ar putea lovi bunuri industriale avansate care ar putea fi folosite și în industria de apărare.

El a subliniat că Putin trebuie să se asigure că separatiștii ucraineni sprijiniți de ruși acordă acces deplin la locul prăbușirii și a cerut deschis Kremlinului să înceteze să-i aprovizioneze pe rebeli cu arme.

‘Nu trebuie să mai existe arme care trec frontiera, să mai existe trupe care trec frontiera, să mai existe sprijin pentru separatiști. Respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, asta se cere și pentru asta trebuie să facem presiuni’, a mai spus Cameron.

Marea Britanie va susține ferm la o reuniune a miniștrilor de externe din UE, marți, continuarea demersurilor pentru impunerea de noi sancțiuni Rusiei, a precizat purtătorul de cuvânt al premierului, adăugând că Marea Britanie insistă, de asemenea, pentru aplicarea imediată a sancțiunilor care vizează cetățeni și entități ruse asupra cărora s-a convenit săptămână trecută în UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata