Zborul MH17: Sateliţii civili nu au putut înregistra lansarea rachetei sol-aer

Niciunul din sateliții civili nu a reușit, cel mai probabil, să înregistreze momentul lansării presupusei rachete sol-aer și al lovirii avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, precum și prăbușirea sa ulterioară, deoarece toate aparatele spațiale au zburat deasupra zonei dezastrului într-un alt interval de timp în data de 17 iulie, a declarat pentru RIA Novosti un expert al companiei ruse Scanex, care se ocupă de prelucrarea imaginilor de satelit.

Potrivit acestuia, sateliți aparținând SUA și Franței au trecut deasupra zonei unde s-a produs dezastrul în regiunea Donețk (estul Ucrainei) în prima parte a zilei, mai exact între 11.35-12.57 (ora Moscovei).

Sateliții KOMPSAT-3 și EROS-B au survolat regiunea între 14.33 și 15.35 (ora Moscovei), în condițiile în care ultimul a trecut cu aproape două ore înainte de accident. În concluzie, nici aceștia nu au putut înregistra momentul lansării rachetei și al prăbușirii aeronavei cu pasageri, indică expertul rus.

Cu toate acestea, conform datelor companiei Scanex, o serie de sateliți militari de observație au trecut deasupra zonei catastrofei la 17 iulie între 16.00 și 19.00 (ora Moscovei).

Printre aceștia, expertul citat de RIA Novosti a menționat FIA Radar 3, FIA Radar 2, STSS Demo 2, STSS Demo 1.

‘În momentul producerii accidentului, în jurul orei 17.21 (ora Moscovei), zona putea să fie monitorizată numai de satelitul experimental STSS 2, lansat în 2009 în cadrul programului de apărare antirachetă, dar nu se știe dacă există o informație de la satelit în acest sens’, a afirmat același expert.

După anunțul făcut marți de serviciile secrete americane că zborul MH17 a fost probabil doborât „din greșeală” deasupra estului Ucrainei de separatiști proruși slab instruiți, a devenit clar că Washingtonul nu prea dispune de dovezi clare care să incrimineze Rusia.

Serviciile secrete americane nu au descoperit dovezi privind implicarea Rusiei în prăbușirea avionului Boeing 777 în estul Ucrainei, scrie miercuri The New York Post, citând oficiali de rang înalt din cadrul comunității de informații a SUA.

Se pare că partea americană nu dispune nici de date privind prezența unor militari ruși la locul de unde a fost lansată racheta sau care să confirme că rebelii au fost instruiți pentru operarea sistemelor sol-aer Buk în Rusia.

În lipsa unor probe incontestabile, care să justifice acuzațiile din ultimele zile la adresa Rusiei, presa moscovită scrie miercuri că serviciile secrete americane recurg din ce în ce mai frecvent la datele din rețelele de socializare, ceea ce ridică îndoieli cu privire la competența lor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata