Zece ani de închisoare pentru furtul unui manuscris din secolul al XII-lea

Justiția spaniolă l-a condamnat miercuri, 18 februarie, la zece ani de închisoare pe bărbatul care a furat un manuscris din secolul al XII-lea, un codex de o valoare inestimabilă, considerat primul ‘ghid’ al emblematicului drum e pelerinaj către Santiago de Compostella, relatează AFP.

Numărându-se printre bijuteriile patrimoniului cultural spaniol, prețiosul incunabul are 225 de pagini, fiind cunoscut și sub numele de Codex Calixtinus. Era păstrat în arhivele catedralei din Compostella până când a fost furat, în 2011.Documentul evocă cultul Apostolului Iacob și tradiția pelerinajului care duce la mormântul său.

Magistrații tribunalului din La Coruna (nordul Spaniei) ‘apreciază că au dovada’ că Manuel Fernandez Castineiras, care a lucrat câțiva ani ca electrician la catedrala din Santiago de Compostella, a comis ‘un furt’, potrivit verdictului. Bărbatul a fost condamnat și pentru că a furat ‘bani și documente și pentru un delict de spălare de bani’, pentru care a fost condamnată și soția lui. Cei doi vor fi nevoiți să plătească și o amendă de 268.000 de euro.

Potrivit magistraților, Manuel Fernandez Castineiras a furat la o dată cuprinsă între ’30 iunie și 5 iulie 2011′ prețiosul incunabul ‘cu scopul’ de a se îmbogăți. ‘L-a învelit în hârtie de ziar și într-un sac’ și l-a pus într-o cutie, ascunsă la rândul ei în garajul său din Milladoiro (nord-vest). Acolo a fost găsit de poliție în 4 iulie 2012 ‘în stare bună’, după o investigație extrem de mediatizată în Spania.

Atribuită papei Calixt al II-lea, lucrarea este alcătuită din cinci cărți care conțin povestiri ale unor minuni înfăptuite de Sfântul Iacob și transportul rămășițelor sale pământești din Ierusalim până în Galiția. Documentul include și un ghid pentru pelerini, o descriere a localității Santiago de Compostella și a catedralei sale. Papa Calixt al II-lea a contribuit în Evul Mediu la dezvoltarea Drumului Sfântului Iacob (Camińo de Santiago — în galiciană — este numit drumul străbătut de pelerini din diferite țări ale Europei pentru a ajunge la mormântul Apostolului Iacob din Santiago de Compostella). În 1122, el a decis ca fiecare an în care sărbătorirea apostolului, 25 iulie, va cădea într-o duminică să fie decretat An Sfânt. Următorul va fi în 2021. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: codexcalixtinus.es

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata