Zece filme realizate de femei în ultimul an, care nu trebuie ratate

Mulți spun că lumea filmului este o lume a bărbaților, iar dacă luăm în considerare producțiile nominalizate la premiile Oscar din ultimul an, filme scrise, regizate și produse de bărbați, pare că femeile nu au loc la Hollywood decât din postura de actrițe. La ultima gală Oscar nu a existat nicio femeie printre nominalizații la categoriile importante, precum regie, scenariu original sau scenariu adaptat.

Această situație reprezintă o radiografie a industriei filmului, care nu acordă șanse egale de gen, conform unui material publicat de Huffington Post. Spre exemplu, în 2014, doar unul dintre filmele aflate pe primele 100 de poziții în topul încasărilor a fost regizat de o femeie, conform IndieWire, iar respectiva femeie este deja celebră și se află de mult timp în industrie: Angelina Jolie.

Această discriminare de gen contează, și nu doar în cazul femeilor care doresc să facă filme la Hollywood. Ea influențează și subiectele filmelor: un studiu realizat în 2014 la San Diego State University ajungea la concluzia că filmele al căror scenariu este semnat de o femeie sau care au o femeie în scaunul de regizor au aproape întotdeauna și o femeie în rolul principal (o probabilitate de 10 ori mai mare ca protagonistul să fie femeie decât bărbat).

The Huffington Post prezintă o scurtă listă de filme lansate în cursul ultimului an, scrise sau regizate de femei.

1. „Obvious Child”

Acest film se concentrează asupra problemei avorturilor și reprezintă debutul pe marile ecrane al scenaristei și regizoarei Gillian Robespierre. „Obvious Child”, în care joacă Jenny Slate, prilejuiește întâlnirea cu câteva personaje feminine complexe și memorabile.

2. „Selma”

Regizoarea Ava DuVernay nu a primit o meritată nominalizare la Oscar pentru acest film. Dacă ar fi primit nominalizarea pentru regie, ea ar fi fost prima femeie de culoare nominalizată la această categorie a prestigioaselor premii și ar fi avut șansa de a deveni și prima afro-americană care să câștige Oscarul pentru regie. Filmul „Selma” readuce în atenție Mișcarea pentru Drepturi Civile și marșul de protest organizat de Dr. Martin Luther King Jr. între orașele Selma și Montgomery, din Alabama, în 1965.

3. „Girlhood”

În anul în care filmul „Boyhood” s-a numărat printre favoriții la Oscar (nereușind însă decât să-i aducă un premiu pentru rol secundar Patriciei Arquette), a fost lansat și filmul „Girlhood”, în regia lui Céline Sciamma, care a semnat și scenariul. Acest film prezintă viața unei tinere franțuzoaice, Marieme, în interpretarea lui Karidja Touré. Producția a fost bine primită de critici care au remarcat portretul sincer al unei tinere femei care-și explorează sexualitatea.

4. „Citizen Koch”

Tia Lessin și Carl Deal au regizat acest documentar despre frații Koch, deținătorii imperiului Koch Industries, pe locul doi în topul celor mai mari companii americane cu venituri de 115 miliarde de dolari în anul 2013. Documentarul prezintă modul în care aceștia și-au folosit uriașa avere pentru a manipula politic. Controversele nu au ocolit acest documentar încă din stadiul de producție, când organizația Independent Television Service și-a retras finanțarea pentru a nu-l deranja pe unul dintre importanții săi donatori, unul dintre frații Koch.

Din fericire pentru acest proiect, el a putut fi continuat prin intermediul unei campanii de strângere de fonduri inițiată pe Kickstarter. Documentarul nu a primit o meritată nominalizare la Oscar, dar subiectul său este de actualitate mai mult decât oricând, după ce frații Koch au anunțat că vor cheltui 889 de milioane de dolari în campania electorală din 2016.

5. „A Girl Walks Alone At Night”

Se poate crede că subiectul vampirilor a fost epuizat, însă acest film scris și regizat de Ana Lily Amirpour are capacitatea de a surprinde. Este vorba de primul film iranian cu vampiri din istorie și s-a bucurat de numeroase aprecieri din partea criticilor.

6. „The Babadook”

Filmul de debut al cineastei australiene Jennifer Kent oferă o perspectivă terifiantă și delirantă asupra maternității, fiind un „must see” pentru pasionații genului horror. Producția, care a fost votată cel mai bun film la New York Film Critics Circle Awards 2014, l-a făcut pe criticul Anthony Lane (New Yorker) să scrie: „Ar trebui să se dea o lege prin care toate filmele horror să fie regizate doar de femei”. Până și regizorul celebrului „The Exorcist”, William Friedkin, l-a numit cel mai „scary” film pe care l-a văzut vreodată.

7. „Citizen Four”

Documentarul nominalizat la Oscar „Citizen Four” oferă o inedită perspectivă asupra vieții fostului analist al Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA), Edward Snowden, în perioada în care a făcut dezvăluirile despre interceptările făcute de NSA dar și după aceea. Laura Poitras a regizat acest film pe care l-a și produs alături de Mathilde Bonnefoy și Dirk Wilutzkyoffer.

8. „Zero Motivation”

„Zero Motivation” este primul lungmetraj realizat de scenarista și regizoarea Talya Lavie. Pelicula oferă o abordare condimentată de umor negru asupra experienței femeilor din Israel care sunt obligate să facă armata. Acest film s-a bucurat de multe aprecieri internaționale, aducându-i regizoarei premiul cel mare la Festivalul de Film Tribeca. Un excelent film militar, fără nicio scenă de luptă.

9. „She’s Beautiful When She’s Angry”

Regizat de Mary Dore, care l-a și produs alături de Nancy Kennedy, filmul „She’s Beautiful When She’s Angry” spune povestea mișcării de emancipare a femeilor din America dintr-o perspectivă neîntâlnită în manualele de istorie. Dore folosește interviuri realizate în prezent cu activiste, alături de imagini de arhivă de la începuturile mișcării de emancipare a femeilor din America, reușind un film puternic, care inspiră.

10. „Palo Alto”

Ultimul cineast dintr-o dinastie renumită la Hollywood, Gia Coppola, 27 de ani, a scris și regizat această adevărată odă onirică adusă neliniștii și anxietății adolescentine. „Palo Alto” este bazat pe un volum de nuvele semnat de actorul James Franco, care și joacă în acest film. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata