Zece persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT în dosarul de evaziune fiscală şi comercializare de carne alterată

Procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere de 24 de ore pe numele a zece persoane acuzate în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată, urmând ca acestea să fie duse în instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Până în prezent, la sediul central al DIICOT au fost audiate 37 de persoane, însă audierile nu s-au încheiat.

Miercuri, procurori DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.

Potrivit DIICOT, membrii grupărilor achiziţionau prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal, carne şi ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA — conform prevederilor legale (operaţiune reală evidenţiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme „fantomă” din alte state comunitare — coordonate de exponenţii palierului extern, neidentificaţi până în prezent.

Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind în fapt vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile — „la negru”.

De asemenea, exista suspiciunea că reţeaua achiziţionează marfă din spaţiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme „fantomă” ale reţelei şi o vinde pe piaţa internă „la negru” la un preţ apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate, însă fără încălcarea prevederilor legale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata