Zeci de mii de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Clujului la Mănăstirea Nicula

Zeci de mii de credincioși au participat vineri, 15 august, de sărbătoarea Sfintei Marii, la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, județul Cluj.

Enoriașii s-au adunat încă de miercuri din toate colțurile Transilvaniei, mai cu seamă din Cluj, Sălaj, Bistrița, dar și din alte zone ale țării. Ei au urcat joi, în procesiune, pe jos, opt kilometri, din Gherla până în satul Nicula, unde se află mănăstirea. Unii dintre ei au făcut acest drum alături de mitropolitul Andrei Andreicuț, urcând cu toții acest drum pe o căldură insuportabilă.

Din cauza caniculei, joi, aproximativ 100 de enoriași au apelat la ajutorul medicilor de pe ambulanța care este prezentă în incinta mănăstirii pe tot parcursul evenimentelor prilejuite de sărbătorirea Sfintei Marii. În noaptea de joi spre vineri ei au trebuit să suporte și furtuna care s-a iscat și au stat chiar și în ploaie. Tot în noaptea de joi spre vineri a avut loc și procesiunea de înconjurare a Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’.

Vineri dimineața numărul pelerinilor care au dormit peste noapte fie în corturi, fie pe pături, așezate pe jos în curtea mănăstirii, acoperiți cu folii de plastic, ajunsese la 40.000, potrivit estimărilor Jandarmeriei.

Elementul central al pelerinajului de la Nicula, pentru care oamenii se adună anual într-un număr extrem de mare, este Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Icoana Maicii Domnului a fost zugrăvită în 1681 de către preotul ortodox Luca din Iclod și apoi cumpărată de la acesta de către nobilul român Ioan Cupșa și donată apoi Mânăstirii Nicula. În primăvara anului 1699 icoana a fost văzută lăcrimând, timp de o lună întreagă, făcând astfel vestită Mănăstirea Nicula, care a devenit loc de pelerinaj. Momentul a fost consemnat de un proces verbal al militarilor austrieci. Icoana o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul Isus în brațe și a devenit, peste secole, una dintre cele mai emblematice reprezentări ale Fecioarei în Transilvania.

Credincioșii au asistat la Sfânta Liturghie, oficiată de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, alături de un sobor de preoți din care fac parte și arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, Ignatie Mureșan, și episcopul Europei de Nord, Macarie Drăgoi.

La slujba principală oficiată în timpul marii sărbători au participat ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, prefectul de Cluj, Gheorghe Vușcan, președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, deputatul Petre Roman, fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, oficialități locale și primari din regiune. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata