Zegrean: Mandatul preşedintelui se încheie pe 21 decembrie; CCR va da un răspuns instituţional

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că mandatul actualului șef al statului, Traian Băsescu, se încheie pe 21 decembrie, iar CCR va da un răspuns instituțional cu privire la data la care președintele ales, Klaus Iohannis, ar urma să depună jurământul în fața Parlamentului.

„După Constituție, mandatul președintelui este de cinci ani. Socotiți și voi din 21 decembrie 2009 când se împlinesc cinci ani. (…) 21 decembrie 2014, în mod normal. În dreptul constituțional, termenele se socotesc pe zile pline, nu se scade din calcul ziua în care începe și ziua în care sfârșește. Deci, pe 21 decembrie s-ar împlini cinci ani”, le-a spus Zegrean jurnaliștilor care îl așteptau la intrarea în sediul CCR.

Întrebat care ar fi pericolul dacă jurământul se va depune după sau înainte de 21 decembrie, Augustin Zegrean a răspuns: „Constituția spune că președintele intră în exercitarea mandatului de la data depunerii jurământului. Dacă un președinte ar depune jurământul și celuilalt nu i-a expirat mandatul, cum ar fi? (…) Dacă cineva riscă să lase țara fără președinte, de ce nu?”.

El a afirmat că CCR va da un răspuns instituțional în această problemă.

Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, a anunțat marți că Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale legislativului au solicitat Curții Constituționale un punct de vedere cu privire la data la care președintele ales, Klaus Iohannis, ar urma să depună jurământul în fața Parlamentului.

„Noi am fost informați de către Curtea Constituțională despre validarea alegerilor prezidențiale. Prin această hotărâre a CCR se solicită, conform legii, depunerea jurământului. Depunerea jurământului ar trebui făcută în data de 21 decembrie, dar este o duminică, când Parlamentul nu funcționează. Am solicitat în scris un punct de vedere al Curții Constituționale, să ne spună foarte clar dacă suntem ținuți de această dată de 21, fiindcă atunci vom convoca o ședință comună solemnă a Parlamentului pentru ca președintele ales să depună jurământul sau putem să o facem mai devreme. (…) Noi am opinat că ar putea să fie vineri, dar dacă se poate vineri atunci se poate și joi”, a spus Dumitrescu.

El a subliniat că judecătorii CCR vor trebui să indice varianta constituțională, pentru că este „un președinte în exercițiu care își duce la sfârșit mandatul până la depunerea jurământului de către noul președinte și atunci nu îi poți scurta mandatul nici măcar cu o zi”.

„Nu ai voie să ai între mandate o vacanță a postului. Este o chestiune care privește dreptul și funcționarea mandatului. (…) Nu uitați că și Parlamentul are obligații din punct de vedere al asigurării constituționalității”, a completat Dumitrescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata