Zegrean: Se votează legi într-un ritm colosal; parlamentarii n-au consilieri sau şi-au angajat nevestele

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, explică numărul mare de sesizări primite de judecătorii constituționali prin faptul că Parlamentul adoptă legi într-un „ritm colosal de mare” și că legiuitorii nu au consilieri sau și-au angajat nevestele la birourile parlamentare.

„Am fost și senator, am fost și deputat și vă pot spune absolut în cunoștință de cauză: nu este nici mai rău, nici mai bun parlamentul nostru decât alte parlamente. Nicăieri nu există școală de parlamentari, dar ce lipsește la noi: de exemplu, în Belgia, un parlamentar avea 17 funcționari care lucrau pentru el, la noi nu are niciunul sau și-au angajat nevestele și uite ce au pățit. Deci, problema este acolo, cu consilierii. Nu poate să existe un parlamentar care să le știe pe toate. Să nu credeți că juriștii sunt cei mai buni parlamentari, nici vorbă. Nu poate un om să le știe pe toate. De aceea s-au inventat consilierii”, a afirmat șeful CCR la RRA.

Potrivit lui, un parlamentar ar trebui să apeleze la cunoștințele celor din domeniu și ar putea să facă lucruri bune.

„Când se votează 65 de legi într-o jumătate de oră, la votul final, am încercat să țin pasul cât am fost în Parlament, nu poți să ții pasul. De aceea este grupul parlamentar, acolo se iau decizii și se spune: asta se votează așa, aici votăm așa. Am fost și în alte parlamente și am văzut, când se ajunge la vot, deja lucrurile sunt tranșate. Aici este problema”, a subliniat el.

Augustin Zegrean a susținut că CCR a constituit în acest an 700 de dosare în urma sesizărilor primite și a dat deja 607 decizii.

„La noi există un ritm colosal de mare de adoptare a legilor. Am avut ani în care s-au adoptat peste 1.000 de legi pe an, covârșitor, este mult, este obositor și pentru cei care le adoptă, și pentru cei care urmează să le aplice, și pentru cei cărora le sunt aplicabile aceste legi. De aceea, noi avem foarte multe sesizări. Anul acesta avem deja 700 de dosare înregistrate. Am dat până acum 607 decizii. Este uriaș. Este un număr uriaș. Toți cei din Europa cărora le spun se crucesc”, a arătat Zegrean.

Șeful CCR a precizat că în acest an au fost declarate neconstituționale 25 de legi care erau deja în vigoare.

„Este foarte mult! De asemenea, am avut 11 sesizări pe legi înainte de promulgare, din care șase au fost găsite neconstituționale și s-au întors la Parlament pentru a fi puse de acord cu Constituția. Am avut șase hotărâri ale Parlamentului declarate neconstituționale de grupuri parlamentare, din care patru sesizări au fost admise”, a menționat el.

Potrivit acestuia, CCR a dat soluții de șase ori în acest an în cazul unor conflicte între președinte și premier sau între instituții statului în general.

„Sigur că la noi ajung la Curtea Constituțională lucruri care în alte țări nu mai ajung pentru că acolo instituțiile se comportă loial unele cu altele, oamenii înțeleg și respectă regulile, respectă legile. Noi suntem încă la început — și văd că începutul ăsta durează tare mult la noi! Nu este o bucurie nici pentru noi, de exemplu, să soluționăm conflicte juridice de natură constituțională între președinte și prim-ministru sau între instituțiile statului în general. Anul acesta, de exemplu, am soluționat până acum șase astfel de conflicte. (…) Noi recomandăm doar părților implicate în conflict ce soluții ar putea să urmeze. Nu noi îl soluționăm. Ce recomandăm noi instituțiilor statului este colaborarea loială. Nu este un principiu inventat de noi. Principiul este vechi și în democrații, în țările democratice funcționează. (…) Nu ar fi mai simplu să discute lucrurile înainte de a se ajunge la conflict? Ar fi mult mai simplu”, a spus președintele CCR, Augustin Zegrean. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Așa e, parlamentul nostru e asemenea altor parlamente, dar e singurul care a încercat sa legalizeze frauda alesilor

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata