Zgonea: Priorităţile legislative ale Camerei – o nouă Constituţie şi o nouă lege electorală

15

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni, 3 februarie, că priorităţile forului legislativ sunt o nouă Constituţie şi o nouă lege electorală.

„Priorităţile pentru această sesiune a Camerei Deputaţilor – votul pe o nouă Constituţie, o nouă lege electorală agreată în cadrul grupurilor politice parlamentare de la Cameră şi Senat. Majoritatea grupurilor politice doresc să revenim la votul pe listă. Acesta va fi proiectul pe care îl vom iniţia. Conceptul este 300 de deputaţi şi maximum 100 de senatori. O să vedem modalitatea de alegere a senatorilor după ce va fi adoptată noua Constituţie”, a spus Zgonea la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că printre priorităţile parlamentare se mai numără un nou cod de conduită pentru parlamentari, modificarea regulamentului comun, un nou statut al deputaţilor şi senatorilor.

„Un rol important pe care Parlamentul îl are este acela de a începe un dialog consistent cu alte instituţii care sunt importante pentru statul român şi sunt fundamentale în ochii Comisiei Europene cu privire la statul de drept. La sfârşitul anului trecut am purtat corespondenţă cu Agenţia Naţională de Integritate, cu Consiliul Concurenţei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public. Toate au răspuns pozitiv astfel încât să lucrăm împreună pentru o legislaţie mai bună. Am avut o discuţie cu ANI. Obiectivul nostru în următorii ani este să creăm un cod al incompatibilităţilor astfel încât fiecare cetăţean al României, în momentul în care vrea să candideze pentru o funcţie de ales local, de preşedinte de regiune, de deputat, senator, să ştie foarte clar care îi sunt obligaţiile, cum îşi face o declaraţie de avere, care sunt regulile pe care trebuie să le respecte atunci când vrea să candideze”, a precizat Zgonea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata