Ziua Internaţională a Fericirii

Ziua Internaţională a Fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, ea fiind proclamată de Adunarea generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012.

”Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluţia sa adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor. Organizaţia Naţiunilor Unite invită, de asemenea, organizaţiile internaţionale şi regionale, precum şi societăţile civile, inclusiv organizaţiile non-guvernamentale şi persoanele fizice, să marcheze Ziua Internaţională a fericirii prin diverse activităţi publice de sensibilizare.

Ideea a fost lansată de micul regat budist Bhutan, aflat la poalele Munţilor Himalaya, care a adoptat în statisticile oficiale ”Fericirea Naţională Brută”, preferând-o termenului de Produs Intern Brut.

În calendarul ONU, există deja aproximativ 120 de zile internaţionale. Ziua dedicată ”fericirii mondiale” coincide cu Ziua internaţională a Francofoniei, sărbătorită anual la 20 martie, prin diverse manifestări de promovare a limbii franceze. Pe data de 20 martie este marcat ajunul echinocţiului de primăvară (emisfera nordică), dar şi Nowruz, Anul Nou de către iranieni.

În mesajul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniază: ”Căutarea fericirii se află în centrul eforturilor umane. Oamenii din întreaga lume aspiră la o viaţă fericită şi împlinită, fără teamă convieţuind în armonie cu natura… Marcarea Zilei Internaţionale a Fericirii ne oferă oportunitatea de a consolida eforturile noastre în promovarea unei dezvoltări durabile, care să includă şi acţiunile noastre de întrajutorare umană. Când acţiunile noastre sunt îndreptate spre binele comun, ne îmbogăţim cu toţii. Compasiunea aduce fericire şi ne ajută în modelarea viitorului pe care îl dorim.”

În 2013, cu prilejul primei marcări a Zilei Internaţionale a Fericirii, ”Academic Impact” a ONU în colaborare cu Misiunea Permanentă a Bhutan la Naţiunile Unite a organizat, la sediul ONU din New York, o conferinţă pe tema „Fericirea şi bunăstarea: esenţiale pentru un viitor durabil„. Instituită oficial în 2010, ”Academic Impact” este o iniţiativă a ONU, ce reuneşte instituţiile de învăţământ superior din ţările membre ale Naţiunilor Unite. Evenimentul, deschis tuturor, a fost transmis în direct pe site-ul web webtv.un.org. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata