Ziua Internaţională a Lumânărilor Aprinse

Ziua Internaţională a Lumânărilor Aprinse este comemorată în 2014 la 18 mai. În a treia duminică din luna mai a fiecărui an, peste 1.200 de comunităţi din 115 ţări se reunesc pentru a aprinde lumânări şi candele în memoria celor care au murit de SIDA, dar şi pentru recunoaşterea eforturilor celor care au militat pentru respectarea drepturilor persoanelor care sunt purtătoare ale virusului HIV.

Ziua Internaţională a Lumânărilor Aprinse este un program al Consiliului Mondial al Sănătăţii din Washington, celebrat pentru prima oară în 1983, când în lume existau câteva mii de decese cauzate de această maladie.

Tema evenimentului din acest an este axată pe creşterea gradului de conştientizarea asupra HIV („Let’s keep the light on HIV”). Reflectă necesitatea ca problemele provocate de HIV/SIDA să rămână în continuare pe agenda factorilor de decizie, în condiţiile în care, în prezent, la nivel global, aproximativ 33 de milioane de oameni trăiesc infestaţi cu virusul HIV.

În iulie 2014 se va desfăşura la Melbourne, în Australia, Conferinţa internaţională pentru SIDA, care va dezbate eficienţa măsurilor în combaterea acestei boli.

Campania internaţională prilejuită de Ziua Lumânărilor Aprinse este un proiect de mobilizare, de încurajare a comunităţilor de pe cele cinci continente, astfel încât acestea să se implice în lupta împotriva SIDA, fie şi numai prin participarea la momentul de reculegere ce are loc anual în toate colţurile lumii.

Manifestarea este, în acelaşi timp, o încercare de a mobiliza toate forţele capabile să găsească remedii ale bolii, de la autorităţi politice sau religioase, medici şi asistente medicale, asistenţi sociali, profesori, comunităţi artistice, organizaţii neguvernamentale, medii de afaceri etc., până la cei care se vor afla întâmplător în zonele de desfăşurare a evenimentului.

Zi de aducere aminte, Ziua Internaţională a Lumânărilor Aprinse este, totodată, o zi în care e important să înţelegem că numai implicându-ne cât mai mult putem schimba lucrurile.

SIDA a fost recunoscută pentru prima dată de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) în 1981.De la descoperirea bolii s-au înregistrat aproape 30 de milioane de decese (în 2009). SIDA este considerată o pandemie prezentă în foarte multe ţări, care se răspândeşte în mod activ.

Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) încă de la instituirea sa, în 1992, a introdus în România o comemorare de acest tip. Ceremoniile au avut loc, de atunci, nu doar în Bucureşti, ci şi în oraşele în care ARAS are filiale: Constanţa, Piatra-Neamţ, Iaşi, Craiova, Bacău, Timişoara(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata