Ziua internaţională a muncii decente

Ziua de 7 octombrie este destinată Zilei internaționale a muncii decente (World Day for Decent Work).

Această zi este marcată anual în peste 130 de țări, unde sindicatele revendică asigurarea remunerării corecte și echitabile a muncii, calitatea locurilor de muncă, protecția socială sigură, respectarea drepturilor și libertăților angajaților. Munca decentă este esențială pentru eforturile de reducere a sărăciei și pentru asigurarea unei dezvoltări durabile, incluzive și echitabile.

Conceptul de „muncă decentă” a fost gândit în cadrul Organizației Internaționale a Muncii (OIM) din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) și însumează aspirațiile oamenilor cu privire la: oportunitățile pentru o muncă productivă și corect remunerată, securitatea la locul de muncă, protecția socială pentru familie, oportunitățile de dezvoltare profesională și integrare socială, libertatea de exprimare, participarea activă în luarea de decizii, egalitatea de șanse pentru bărbați și femei.

Acest concept cuprinde patru componente strategice, valabile indiferent dacă vorbim despre economia formală sau informală, munca salariată sau pe cont propriu, munca în agricultură, în fabrică, într-un birou, acasă sau în comunitate: principii și drepturi fundamentale ale muncii și standarde internaționale de muncă; oportunități de ocupare și remunerare; protecție și securitate socială, dialog social și tripartitism.

În 2008, Organizația Internațională a Muncii (OIM), împreună cu Confederația Internațională a Sindicatelor (CIS), a avut ideea marcării acestei zile prin mobilizarea sindicatelor din întreaga lume, la mitinguri și marșuri. Prin manifestările care au loc se atrage atenția guvernelor și patronatelor asupra dreptului fiecărui om la muncă și la un venit corespunzător, care să-i permită un trai decent.

Organizația Internațională a Muncii recomandă ca munca decentă să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru realizarea creșterii economiei mondiale, care pune pe primul loc oamenii.

Confederația Internațională a Sindicatelor este cea mai mare asociație sindicală mondială. Din Confederație fac parte 325 organizații sindicale, care reprezintă 176 milioane de muncitori din 161 de țări ale lumii. Scopul și sarcina principală ale Confederației este promovarea pe scară mondială a intereselor sindicale comune și protecția drepturilor oamenilor muncii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata