Ziua internaţională a muzeelor

Ziua internaţională a muzeelor se aniversează la 18 mai şi este precedată de Noaptea Europeană a Muzeelor, aflată la cea de-a zecea ediţie.

Tema lansată pentru 2014 este „Colecţiile din muzee creează legături!”. Prin expunerea bogatului patrimoniu istoric, caracterizat de inventivitate, diversitate şi tradiţie, muzeele contribuie la dezvoltarea societăţii. Acţiunile dedicate acestui eveniment pot dura o zi sau mai multe.

Este un eveniment anual menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, profesioniştii acestora şi public. Muzeele au un potenţial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înţelegerea lor aprofundată într-o manieră interdisciplinară, dar, şi în ceea ce priveşte sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume.

În fiecare an, Ziua internaţională a muzeelor adună o participare a unui număr tot mai mare de muzee din întreaga lume. În 2013, 35.000 de muzee din 143 de ţări au organizat manifestări dedicate zilei. Marcându-se pe continentul american, Oceania, Africa, Europa şi Asia, acest eveniment internaţional şi-a confirmat popularitatea.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes, fiind patronat de către Secretariatul General al Consiliului Europei, de Consiliul Internaţional al Muzeelor şi, de asemenea, de UNESCO, care s-au alăturat şi iniţiativei „Nopţii Muzeelor” în anul 2009. În Europa, aproximativ 3.000 de muzee sărbătoresc această zi.

În România, la această ediţie a evenimentului, peste 150 de muzee şi organizaţii de cultură şi educaţie din 48 de localităţi au organizat vizite gratuite şi evenimente speciale în noaptea de 17 spre 18 mai.

Proiectul „Noaptea Muzeelor 2014. Aceeaşi noapte, scenarii diferite”, coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, îmbogăţeşte în acest an evenimentul prin promovarea a trei circuite pentru public între muzeele din Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Proiect cultural este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi are ca parteneri Muzeul de Artă din Cluj-Napoca şi Muzeul de Artă din Timişoara.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional, asigurând o promovare amplă şi coerentă a activităţilor organizate de muzeele româneşti, în special prin intermediul site-ului creat în 2009, www.noapteamuzeelor.ro, dar şi al unei campanii de promovare la nivel naţional.

De asemenea, din 2011 RNMR coordonează şi organizarea circuitului muzeal din Bucureşti, care a fost iniţiat în anul 2008 de către Muzeul Naţional de Artă al României.

Consiliul Internaţional al Muzeelor (CIM) a instituit Ziua Internaţională a Muzeelor, în 1977, în cadrul celei de-a 12-a Adunării Generale, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii. Comitetul consultativ al CIM alege în fiecare an tema pentru desfăşurarea evenimentului. Cu mai bine de 30.000 de membri, din 137 ţări, CIM este, în felul său, o imagine perfectă a unei comunităţi multiculturale şi interdisciplinare(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata