Ziua Internaţională a sărutului: De ce este recomandat sărutul

Franțuzesc sau în stilul eschimoșilor, tandru sau pasional, orice om iubește sărutul și chiar dacă acesta nu are aceleași semnificații pe diferite continente și în culturi diferite, el reprezintă totuși un semn universal al afecțiunii, al iubirii și, pe lângă toate acestea, are și efecte benefice asupra sănătății, conform unui material publicat de Huffingtonpost.

Ziua Internațională a Sărutului este sărbătorită în fiecare an la 6 iulie, iar cu această ocazie Huffingtonpost explică de ce sărutul este benefic pentru sănătatea fizică și psihică.

O primă calitate a sărutului este că are efecte benefice asupra sănătății bucale. Săruturile umede intră în această categorie. În timpul sărutului producem salivă care are efectul de a curăța o parte dintre bacteriile de pe dinți. Conform stomatologului american Mathew Messina, această salivă contribuie la distrugerea plăcii dentare bacteriene.

„Saliva este un lubrifiant natural care alunecă sub placa bacteriană și o elimină”, confirmă și stomatologul Jeff Golub-Evans. Poate însă că ar fi mai bine să nu ne gândim la efectele salivei atunci când sărutăm.

Pe lângă efectul antibacterian legat de stimularea secreției de salivă, sărutul permite și arderea caloriilor. Persoanele care doresc să slăbească ar trebui, conform site-ului Self.com, să sărute des și îndelung. În timpul unui sărut organismul pierde între 2 și 6 calorii pe minut, în condițiile în care un sărut activează 30 de mușchi ai feței.

Sărutul stimulează și sistemul imunitar al organismului. Prin sărutul dintre doi oameni sănătoși se realizează un schimb de germeni, în cantități mici, care ajută sistemul imunitar. Conform site-ului Popular Science, dacă o femeie însărcinată primește astfel de mici doze de virusuri sau bacterii, organismul ei creează anticorpi de care va beneficia și viitorul copil. În consecință, dacă prietena sau soția a rămas gravidă, ea trebuie sărutată cât mai mult.

Sărutul are și un important efect antistres, prin eliberarea în organism a doi hormoni importanți. Un sărut duce la eliberarea oxitocinei, un hormon care relaxează ritmul cardiac și scade tensiunea arterială. De asemenea, sărutul eliberează și endorfina, supranumită și hormonul fericirii.

Pentru cei care suferă de alergii, sărutul are o funcție terapeutică, ameliorând simptomele reacțiilor alergice. Primăvara este considerat anotimpul iubirii, dar este și anotimpul alergiilor. Conform unui studiu japonez, persoanele care să sărută au un nivel mai scăzut al proteinei lgE în organism, proteină care declanșează sâcâitoarele simptome ale alergiilor: nasul care curge, gâtul iritat, lăcrimare excesivă. E drept că, în conformitate cu studiul japonez, pentru ca sărutul să aibă astfel de efecte antialergice, el trebuie desfășurat timp de cel puțin 30 de minute.

În plus, sărutul are și importanta funcție de a mări dorința sexuală, iar efectele benefice ale activității sexuale asupra organismului sunt deja extrem de bine documentate.

„Sărutul este un excelent ‘aperitiv’ sexual, în cadrul preludiului, detensionând atmosfera și asigurând o experiență erotică plăcută pentru parteneri”, conform sexologului Carol Queen. În ceea ce privește activitatea sexuală, aceasta are efectul de a crește prezența anumitor anticorpi în organism, combate depresia, întinerește organismul și îmbunătățește sistemul imunitar.

Din punct de vedere psihologic, sărutul contribuie substanțial la îmbunătățirea imaginii de sine, conform unui studiu german prezentat de CNN. Acest studiu susține, nici mai mult, nici mai puțin, că bărbații care își sărută soțiile sau partenerele dimineața, când pleacă la muncă, câștigă mai mulți bani. Andréa Demirjian, autoare a unei cărți despre sărut, oferă și explicația acestui lucru: „Dacă bărbații pleacă de acasă fericiți, sunt mai productivi pentru că nu mai sunt perturbați emoțional. Sărutul are într-adevăr o legătură cu încrederea în forțele proprii, sentimentul de a fi iubit și conectat cu o altă persoană”.

Și poate cel mai important efect al sărutului este că ne face fericiți. Prin eliberarea serotoninei, dopaminei și oxitocinei, sărutul ne face să ne simțim fericiți. Psihoterapeutul Arthur Janoy explică faptul că „oxitocina este hormonul iubirii, iar cu cât nivelul acestui hormon este mai ridicat în organism, cu atât iubim mai mult”. D

in această cauză, partenerii care se sărută au mai degrabă o relație serioasă, de durată. Iată, în concluzie, și cele mai importante efecte benefice ale sărutului: ne face să fim fericiți și fideli partenerului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata