Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii

La 25 noiembrie este marcată în întreaga lume Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii (International Day for the Elimination of Violence against Women), pentru a aduce în conștiința publică faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.

În acest an, campania pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor, inițiată de Organizația Națiunilor Unite, invită toată populația să poarte un veșmânt portocaliu, simbol al acțiunilor desfășurate în cadrul campaniei în perioada 25 noiembrie — 10 decembrie 2014. Sunt derulate acțiuni de informare cu privire la consecințele negative ale violenței în familie, insistându-se și asupra măsurilor care trebuie luate pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Violența împotriva femeilor și fetelor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase și urgente probleme ale tuturor timpurilor. În fiecare colț al lumii, efectul real și dăunător pe care violența îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, inclusiv eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, pacea și securitatea în lume. Comunitatea internațională și societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanțe atenuante pentru violența împotriva femeilor și fetelor. Când are loc, aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor lor, este un act criminal și un fapt inacceptabil.

În 1979 a fost adoptată Convenția ONU pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor, principalul instrument internațional al drepturilor femeilor și fetelor. Convenția, alături de alte instrumente legale cu rezultate negociate în cadrul conferințelor internaționale, statuează drepturile femeilor și fetelor la o viață fără violență.

Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999, ziua de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme.
Activiștii pentru drepturile femeii marchează Ziua împotriva violenței începând cu 1981.

Această dată comemorează asasinarea, în 1961, la ordinele președintelui Rafael Trujillo (1930-1961), a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. Alianțele secrete ale generalului Leonidas Trujillo cu biserica, aristocrația, intelectualii și presa au stat la baza controlului său absolut. În timpul regimului său, mai mult de 30.000 de persoane au fost executate.

Violența împotriva femeii este o realitate și estimările ONU arată că abuzurile asupra femeilor nu doar persistă, ci sunt în creștere. Datele arată că 35% dintre femeile din întreaga lume s-au confruntat cu o formă de violență fizică și/sau sexuală. La noi în țară, statisticile arată că până la 70% dintre reprezentantele sexului feminin au fost supuse violenței fizice în timpul vieții.

La nivel mondial, una din trei femei a fost supusă violenței sau abuzată sexual cu premeditare pe perioada vieții, mai ales în țări în care violența domestică nu este considerata o crimă. Tot, la nivel mondial, peste 700 de milioane de femei-copil s-au căsătorit, dintre care 250 de milioane s-au căsătorit înainte de a împlini vârsta de 15 ani, potrivit statisticilor Națiunilor Unite.

Violența împotriva femeii omoară mai multe femei decât accidentele rutiere și malaria împreună, conform estimărilor Băncii Mondiale. O cincime dintre femei declară că au fost abuzate sexual înainte de vârsta de 15 ani, aproape 70% dintre victime au fost ucise chiar de către partenerii lor de viață, arată Organizația Mondială a Sănătății. Procentul femeilor din țările în curs de dezvoltare care sunt victime ale violenței în timpul sarcinii este între 4% și 20%, conform European Journal of Public Health.

În România, situația este la fel de îngrijorătoare: una din trei femei a declarat că a fost abuzată fizic sau verbal de partenerul de viață, conform Studiului Sănătății Reproducerii din 2004; în primele cinci luni ale anului 2008 au avut loc cu 21,3% mai multe violuri urmate de moartea victimei față de perioada similară a anului 2007, peste 50% dintre acestea în mediul rural, conform datelor Poliției Române. În 2006, dintr-un total de 9.372 de victime, 5.160 au fost femei, iar în 2007 dintr-un total de 8.787 de victime, 5.794 au fost femei, conform datelor ANPF.

69 de femei au murit din cauza violenței în familie numai în 2006 și 69 în 2007, tendința fiind în creștere, conform datelor ANPF. Legea nr. 217/2003, modificată cu Legea nr. 25/2012, stipulează că „prevenirea și combaterea violenței în familie face parte din politica integrată de ocrotire și sprijinire a familiei, dezvoltarea și consolidarea solidarității familiale și reprezintă o importantă problemă de sănătate publică și constituie, totodată, un obiectiv de interes național”. Legea arată că nimeni nu trebuie să suporte violențele și protejează victimele, oferindu-le găzduire în centre speciale numite adăposturi. Semnalarea situațiilor de violență asupra copilului și violența în familie se face la Direcția Generală de Asistența Socială și Protecția Copilului.

Violența împotriva femeilor continuă să fie o problemă stringentă în statele membre ale UE, afectând drepturile fundamentale de bază ale femeilor, precum demnitatea, accesul la justiție și egalitatea de șanse între femei și bărbați. Impactul violenței împotriva femeilor depășește cu mult persoanele imediat implicate — victima (victimele) și autorul (autorii) infracțiunii — afectând familii, comunități și societatea în ansamblu.

Egalitatea între femei și bărbați este un principiu de bază al UE. Acesta este recunoscut în tratatele UE și în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata