Ziua mondială a populaţiei

Populația planetei Pământ se află sub semnul creșterii accentuate la nivel global, chiar dacă raportată la continente, pe unele dintre acestea se estimează o scădere. Fenomenul implică o serie de aspecte care nu trebuie neglijate.

Ziua mondială a populației este marcată în fiecare an la 11 iulie, ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populației globale, la 11 iulie 1987.

Marcarea acestei zile a avut loc prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și a câștigat popularitate de la o ediție la alta, bucurându-se de sprijin și interes din partea organizațiilor și maselor din întreaga lume.

Tema anului 2014 — ”Investiția în tineri” — reprezintă un apel care vine în sprijinul celei mai numeroase generații — tineretul — temelia viitorului omenirii. S-a constatat că în prezent un număr foarte mare de tineri continuă să se confrunte cu sărăcia, inegalitatea și încălcarea drepturilor omului, ceea ce îi împiedică să își atingă obiectivele în viața personală și colectivă. Această generație are nevoie de tot sprijinul societății, prin ea asigurându-se viitorul planetei noastre.

În mesajul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru marcarea, din acest an, a Zilei mondiale a populației, se evidențiază faptul că ”lumea de azi are cea mai mare generație de tineri din istorie — 1,8 miliarde de tineri, mai ales în țările în curs de dezvoltare”‘. Această categorie de populație reprezintă un potențial foarte mare în eforturile noastre de a face față provocărilor majore cu care se confruntă umanitatea. Este necesar să investim în sănătate, educație, formare profesională și ocuparea forței de muncă pentru tineri, acțiune care va îmbunătăți perspectivele pentru viața tinerilor și va influența decisiv viitorul nostru comun. În încheierea mesajului său, secretarului general al ONU face apel la toți factorii de decizie pentru a implica tineri în toate deciziile care îi privesc, deoarece ”prin responsabilizarea tinerilor de astăzi vom pune bazele unui viitor mai durabil pentru generațiile viitoare”.

În această zi, la nivel mondial, sunt organizate, de grupurile oamenilor de afaceri, de organizațiile comunitare, de organizații non-guvernamentale, de instituții și persoane fizice, diverse activități educaționale: seminarii, sesiuni de informare educațională și concursuri axate pe creșterea gradului de conștientizare a oamenilor a diverselor probleme de populație, precum importanța planificării familiale, egalitatea între sexe, sărăcia, sănătatea mamei și respectarea drepturilor omului.

Cu o populație de peste 7 miliarde din martie 2012, și având în vedere estimarea atingerii cifrei de 8 miliarde în 2024, devine foarte important ca oamenii să acționeze pentru a avea o viață mai sănătoasă și mai sigură.

Scăderea fără precedent a mortalității, care a început să se accelereze în părțile mai dezvoltate ale lumii în secolul al XIX-lea și s-a extins în întreaga lume în secolul XX, reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale omenirii. Estimarea speranței de viață la naștere a crescut de la 30 la 67 de ani între 1800 și 2005, ceea ce a dus la o creștere rapidă a populației: de la 1 miliard în 1810 la peste 7 miliarde în 2012 (cu o creștere în medie cu 2,6 oameni pe secundă, 158 de oameni pe minut, peste 225.000 pe zi și cu aproximativ 83 milioane pe an). O populație de 7 miliarde este atât o provocare, cât și o oportunitate, cu implicații asupra sustenabilității, urbanizării, accesului la serviciile de sănătate și a responsabilizării tinerilor.

Organizația Națiunilor Unite estimează o creștere până la 10 miliarde în 2050, cu o crește anuală de 1,1%. Ritmul creșterii este ridicat în primul rând în Africa, Asia și America Latină, în timp ce populațiile sunt stabile și în descreștere în Europa. În 2013, țara cu cea mai mare creștere a populației a fost India, urmată de China, Nigeria, Pakistan și Etiopia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata