Ziua Mondială a Radioului

De la apariţia sa, radioul a fascinat lumea şi avut efecte imediate pe plan social, economic, militar şi cultural-ştiinţific. Până să ajungă la performanţa din zilele noastre, mulţi au fost cei care au scris câte o pagină în evoluţia sa, de la cel considerat inventatorul său Nicola Tesla, apoi, primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio Reginald Fessenden, în 1900, apoi, mulţi alţi, ajungând în prezent o adevărată industrie de informaţie.

Ziua Mondială a Radioului (World Radio Day) este aniversată la 13 februarie, începând cu anul 2012, în semn de preţuire pentru acest puternic mijloc de informaţie şi cultură. Ziua aleasă marchează prima emisie a postului de radio al Naţiunilor Unite, în 1946.

Pentru aniversarea din 2014, UNESCO propune tema: ‘Pe 13 februarie să celebrăm femeile din lumea Radioului şi pe cei care le susţin’. UNESCO încurajează toate ţările să celebreze ”Ziua Mondială a Radioului” prin organizarea de acţiuni în parteneriat cu posturile de radio naţionale, regionale şi internaţionale, organizaţii neguvernamentale, media şi ascultători.

În condiţiile apariţiei noilor tehnologii, radioul rămâne cea mai accesibilă platformă, un mijloc puternic de comunicare care are costuri scăzute dar care poate obţine cea mai mare audienţă. Radioul poate pătrunde în comunităţile izolate şi poate fi accesibil populaţiilor marginalizate, care nu dispun de alte resurse tehnologice.

Este un instrument al educaţiei, al libertăţii de expresie şi al dezbaterii publice. În plus, radioul continuă să joace un rol important în comunicaţiile de urgenţă şi în acţiunile de ajutorare în situaţii de dezastre. Cu toate acestea, se estimează că aproximativ un miliard de oameni nu au încă acces la radio.

Ideea iniţială de a celebra Ziua Mondială a Radioului a venit din partea Academia Spaniole de Radio. Delegaţia Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la sesiunea a 187-a a Comitetului Executiv al UNESCO din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferinţe generale a UNESCO, a fost aprobată crearea Zilei Mondiale a Radio, pentru a promova cooperarea internaţională între radiodifuzori, dar şi pentru a încuraja accesul la informaţie prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul.

La 14 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a aprobat în mod oficial proclamarea Zilei Mondiale Radio, marcată de UNESCO.

În România, în ianuarie 1928, s-a născut Societatea de Difuziune Radiotelefonică. Primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care se inaugura Postul Naţional de Radio din România. ”Alo, Alo aici Radio Bucureşti, România” au fost primele cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună în care Radioul românesc era definit ‘Un suflet nou’.

Principalele organisme internaţionale la care Radio România este membră sunt: EBU — Uniunea Europeană de Radioteleviziune, U.R.T.I. — Universitatea Radiofonică de Televiziune Internaţională, I.P.I. — Institutul Internaţional de presă şi Co.Pe.A.M. — Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata