Ziua Mondială a Sănătăţii 2015: Securitatea sanitară a alimentelor, temă de mare actualitate

Întărirea sistemelor de securitate sanitară a alimentelor la nivel național și interstatal devine tot mai necesară în contextul aprovizionării alimentare din în ce mai globalizate.

Cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Sănătății — 7 aprilie 2015—, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încurajează eforturile care vizează îmbunătățirea securității sanitare a alimentelor de la fermă în farfurie și în toate etapele intermediare, relatează site-ul who.int.

Potrivit estimărilor, alimentele produse sau servite în condiții neigienice se află la originea a circa 2 milioane de decese pe an, printre care un mare număr de copii.

Alimentele care conțin bacterii, viruși, paraziți sau diferite substanțe chimice provoacă peste 200 de boli, de la diaree la diverse forme de cancer.

Apar mereu noi amenințări la adresa securității sanitare a alimentelor: schimbările care intervin în producție, în distribuirea și consumul alimentelor, modificările de mediu, agenții patogeni noi și emergenți, rezistența la medicamente antimicrobiene pun numeroase probleme sistemelor naționale de securitate a alimentelor, iar sporirea numărului de călătorii și dezvoltarea comerțului cresc probabilitatea unei propagări internaționale a contaminării.

OMS sprijină statele membre să prevină și să depisteze escaladarea bolilor de origine alimentară, ajutându-le să le facă față conform Codex alimentarius, care cuprinde norme internaționale, directive și coduri de practici vizând alimentația și care acoperă principalele alimente și procese de prelucrare. Alături de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), OMS avertizează statele în cazul unor urgențe la nivelul securității sanitare a alimentelor, prin intermediul unei rețele de informare internațională.

Securitatea sanitară a alimentelor este o responsabilitate comună și este importantă colaborarea pe întreaga filieră de producție alimentară — de la agricultor și producător la distribuitor și consumator.

De exemplu, Manualul OMS „Cinci chei pentru alimente mai sigure” conține recomandări practice destinate distribuitorilor și consumatorilor în privința manipulării și pregătirii alimentelor. Prima este curățenia, a doua — separarea alimentelor crude de cele preparate, a treia — o tratare termică suficientă a alimentelor (fierbere, prăjire, etc.), a patra — menținerea alimentelor la o temperatură adecvată și a cincea cheie — utilizarea unor produse sigure (inclusiv a apei).

Ziua Mondială a Sănătății 2015 este o bună ocazie pentru sensibilizarea celor care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, a agricultorilor, producătorilor, vânzătorilor și personalului din sănătate — și a consumatorilor în aceeași măsură — cu privire la importanța siguranței sanitare a alimentelor și la rolul pe care îl poate juca fiecare din cei enumerați pentru ca nimeni să nu se îndoiască de alimentele pe care le consumă, încheie who.int. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata