Ziua mondială a somnului

Ziua mondială a somnului (World Sleep Day) se marchează în 2014 la 14 martie.

Propusă de Asociaţia Mondială a Medicinei Somnului (‘World Association of Sleep Medicine’ — WASM), această zi a devenit un eveniment anual începând din 2008. Este destinat informării cu privire la aspectele importante legate de somn cu scopul de a reduce povara problemelor cauzate de tulburările de somn asupra omului.

Prin această zi marcată în preajma echinocţiului de primăvară la nivel internaţional, se urmăreşte o gestionare mai bună a somnului pentru a preveni efectele lipsei acestuia în desfăşurarea vieţii sociale, tulburările de somn ameninţând grav calitatea vieţii. În acest sens foarte importantă este educaţia.

În acest an se desfăşoară la Seul, în Republica Coreea, între 21-25 martie, al şaselea Congres mondial axat pe medicina somnului.

Potrivit statisticilor, nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, între 4 — 11 ore pe noapte. În medie, 10% din populaţia lumii este mulţumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore. Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn, în timp ce oamenii în vârstă se mulţumesc cu mai puţin. Factorii geografici joacă şi ei un rol important. Astfel, oamenii care locuiesc la munte dorm un pic mai mult, în timp ce oamenii de la malul mării dorm mai puţin.

Statisticile estimează că, în România, între 1—3% din copii şi adolescenţi pot avea tulburări respiratorii în timpul somnului, iar 4-6% din adulţi pot avea sindrom de apnee în somn de tip obstructiv în timpul somnului (între 900.000—1.100.000 adulţi). Toate aceste tulburări pot fi depistate şi tratate.

În România primul laborator de somnologie a fost înfiinţat în anul 1996, la Institutul National de Pneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta” din Bucureşti, iar al doilea a fost deschis în 2001, la Timişoara. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata