Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului se aniversează la 27 martie.

Organizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al nouălea Congres Mondial al Institutului Internaţional de Teatru, a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru.

Înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic.

Diverse evenimente naţionale şi internaţionale de teatru sunt organizate pentru a marca acest eveniment. Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită şi prin spectacole şi concerte, publicul având ocazia de a se întâlni cu artiştii preferaţi. Au loc, de asemenea, o serie de manifestări teatrale, dintre care cea mai importantă este transmiterea mesajului tradiţional internaţional.

În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional e invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul este tradus apoi în peste 20 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentaţiei din seara zilei de 27 martie, publicat în ziare şi reviste, difuzat la radio şi televiziune.

În mesajul internaţional pentru Ziua Mondială a Teatrului din 2014, semnat de dramaturgul şi regizorul sud-african Brett Bailey, creator de instalaţii şi director artistic al ”Third World Bunfight”, acesta menţionează: ”Oriunde există o societate omenească, se manifestă şi Spiritul de nestăpânit al Spectacolului. Născut din comunitate, el poartă măştile şi costumele variatelor noastre tradiţii. El stăpâneşte limbile, ritmurile şi gesturile noastre şi deschide un spaţiu liber în mijlocul nostru. Iar noi, artiştii care lucrăm cu acest spirit străvechi, ne simţim datori să îl canalizăm prin inimile noastre, ideile noastre şi corpurile noastre pentru a dezvălui propriile noastre realităţi, în toată banalitatea lor, dar şi cu misterul lor strălucitor.”

La noi, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca organizează cea de-a şasea ediţie a evenimentului de tradiţie, Ziua Porţilor Deschise, la care se adaugă numeroase spectacole de teatru puse în scenă în întreaga ţară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata