Ziua Planetei Pământ

În fiecare an, la 22 aprilie, se sărbătorește Ziua Planetei Pământ (sau Ziua Pământului/Earth Day), manifestare care, în 2014, are ca temă: ”Orașe verzi”.

În 2014, Ziua Pământului se concentrează asupra mobilizării a milioane de oameni pentru a crea un mediu durabil, sănătos prin ecologizarea comunităților din întreaga lume. În prezent, peste jumătate din populația lumii trăiește în orașe. Pe măsură ce populația urbană crește și efectele schimbărilor climatice se agravează, noi cetățenii acestora trebuie să construim și să dezvoltăm orașele asigurând un mediu optim de viață.

Pentru următorii doi ani, campania ”Orașe verzi” va mobiliza populația la nivel mondial pentru o nouă eră, a ”orașelor verzi”, în care, alături de oameni, să poată trăi și celelalte viețuitoare, în ecosisteme specifice fiecărei specii.

Anual, la 22 aprilie, peste 190 de țări organizează manifestări publice la nivel comunitar, național și internațional pentru protejarea planetei. Prin expunerea de materiale pe ecrane uriașe sau afișe sunt prezentate consecințele schimbărilor climatice.

De la San Francisco la San Juan, de la Beijing la Bruxelles, de Moscova la Marrakesh, oamenii vor planta copaci, vor face curat în comunitățile lor, acțiuni ce se înscriu în ”campania verde” pentru ocrotirea mediului.

Ziua Pământului în 2007 a reușit cea mai mare mobilizare la nivel planetar, numărul cetățenilor care au luat parte la activitățile desfășurate în mii de locuri (precum: Caracas, Ucraina, Kiev, Tuvalu, Filipine, Manila, Venezuela, Togo, Spania, New York, Londra și Madrid) fiind estimat la un miliard.

Ziua Plantei Pământ a fost inițiată de senatorul american Gaylord Nelson ca zi de luptă împotriva poluării. Simbolul ales pentru această sărbătoare a planetei Terra este litera grecească teta de culoare verde pe fundal alb.

A fost marcată pentru prima dată la 22 aprilie 1970, când aproximativ 20 de milioane de americani au participat la manifestații anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, manifestații reunite sub numele de ”Ziua Pământului”. Efectul acestei demonstrații de amploare a fost covârșitor, aducând în atenția opiniei publice poluarea ca una dintre cele mai mari probleme ale omenirii.

Ca urmare a acestor manifestații, senatorul american Nelson a reușit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislații corespunzătoare pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei etc.

La 23 aprilie 2009, prin Rezoluția 63/278, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat ziua de 22 aprilie ca Ziua Internațională a Mamei Pământ (International Mother Earth Day).

O altă inițiativă a ONU pentru planeta noastră a fost Rezoluția 60/192 din 22 decembrie 2005 prin care anul 2008 era proclamat Anul Internațional al Planetei Pământ. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata