Ziua Victoriei: Paradă militară la Moscova în plină criză în Ucraina

Parada militară de celebrare a victoriei asupra Germaniei naziste în anul 1945 a început vineri în Piața Roșie din Moscova, în plină criză din Ucraina, mai ales după anexarea peninsulei Crimeea la Federația Rusă, relatează AFP.

Peste 11.000 de soldați și cadeți de la școlile militare, 151 de echipamente militare, precum și 69 de avioane și elicoptere participă la această defilare, care se vrea o demonstrație de forță, în prezența președintelui rus Vladimir Putin și a premierului Dmitri Medvedev.

Ministrul rus al apărării, general de armata Serghei Șoigu, a trecut în revistă trupele din dispozitiv, în sunetele fanfarei militare. Comandantul paradei este general-colonelul Oleg Saliukov.

Potrivit RIA Novosti, printre echipamentele angajate la parada din Piața Roșie figurează vehicule blindate Taifun, tancuri T-90A, sisteme antiaeriene Panțîr-S1, dispozitive de lansare a rachetelor S-400 Triumf și Topol-M etc. La finalul defilării, Piața Roșie va fi survolată de zeci de avioane strategice, printre care Su-27 și Su-34, Il-76, avionul de recunoaștere radar A-70, bombardiere Tu-Tu-22M3, Tu-95, elicoptere Mil Mi-8, Mi-26, Mi-28 etc.

Un foc de artificii este prevăzut la Moscova pentru ora locală 22:00, dar astfel de spectacole pirotehnice vor avea loc în toate marile orașe din Federația Rusă, la fel ca în fiecare an.

În fiecare an, Rusia celebrează victoria aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai — capitularea fiind semnată la 8 mai noaptea târziu, 9 mai, după ora Moscovei.

Acest eveniment, prin care Rusia își demonstrează puterea sa militară cu lansatoare de rachete, tancuri și bombardiere, este chiar mai important în acest an pentru Kremlin, în contextul opoziției Occidentului față de Rusia cu privire la situația din Ucraina.

Media ruse sugeraseră săptămâna aceasta că președintele Vladimir Putin ar putea să se deplaseze în Crimeea de 9 mai, pentru prima oară după alipirea peninsulei la Rusia, pentru a asista la parada militară organizată la Sevastopol — baza Flotei Rusiei din Crimeea — cu această ocazie.

Cancelarul german Angela Merkel și ministrul său de externe Frank-Walter Steinmeier au protestat în ajun în legătură cu această posibilitate. ‘Cancelarul german l-a chestionat direct’ pe Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, iar el a lăsat deschis răspunsul dacă va participa sa nu’, a afirmat Steinmeier, într-un interviu televizat la canalul de televiziune WDR.

Anexarea Crimeii la Rusia, care a intervenit după venirea la putere a noilor autorități proeuropene de la Kiev, se află la originea celei mai grave crize între Rusia și Occident de la sfârșitul Războiului Rece. Violențele s-au extins în sud-estul Ucrainei, aflată acum la un pas de război civil, scrie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata