Ziua Z: Informaţiile despre starea vremii au reprezentat asul din mânecă al Aliaţilor

Veteranii și șefii de stat care vor celebra Ziua Z în 2014 se vor bucura de un cer mai blând decât au avut parte soldații la 6 iunie 1944. În absența soarelui, Aliații au avut în această zi un alt avantaj în fața germanilor – acela de a fi informați despre starea vremii de meteorologii lor, relatează France Presse.

Una dintre cele mai mari operațiuni amfibie efectuate vreodată în istorie nu a presupus doar confruntarea a mii de clădiri și avioane și a zeci de mii de soldați cu Zidul Atlantic, ci a dat naștere și unei competiții la distanță între meteorologii celor două tabere, relevă un studiu realizat de Meteo France cu ocazia aniversării a 70 de ani de la Ziua Z.

În această cursă vitală de informare, Aliații au fost cu un pas înainte, spune Franck Baraer, climatologul care a coordonat cercetarea. Pornind de la datele de la acea vreme, Meteo-France a elaborat două hărți pedagogice, disponibile pe site-ul său de internet.

Pe una dintre ele, care reflectă situația în ajunul Debarcării la ora 00.00, se poate vedea prezența unei depresiuni la nord de insulele britanice. Pe coastele normande plouă, cerul este acoperit de nori, vizibilitatea este redusă, se anunță intensificări de vânt. Condițiile nu sunt favorabile pentru bombardamente, parașutări și declanșarea unei „mari cruciade”, potrivit cuvintelor generalului Eisenhower.

Conștient de importanța condițiilor meteo pentru succesul operațiunii, Eisenhower a decis să o amâne cu 24 de ore. Aceeași hartă din 5 iunie arată un front atmosferic rece deasupra Angliei, ceea ce anunța o înseninare.

La 6 iunie, deasupra coastelor normande era senin. Meteorologii aliați ‘au avut mai multe elemente decât germanii pentru a anticipa vremea, ceea ce explică (…), poate, faptul că (germanii) nu au luat măsurile care ar fi schimbat cursul istoriei’, a declarat Franck Baraer.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata