Zona euro, preocupată de reducerea fiscalităţii asupra muncii

Miniștrii finanțelor din țările zonei euro au început luni, 7 iulie, discuții despre metodele de a reduce fiscalitatea care apasă asupra muncii, unul dintre mijloacele preconizate de Comisia Europeană pentru a relansa creșterea economică și a majora numărul locurilor de muncă, relatează AFP.

‘Am avut o primă discuție despre modul de a reduce fiscalitatea care exercită presiuni asupra muncii’, a indicat la terminarea unei reuniuni a Eurogrupului președintele său, Jeroen Dijsselbloem.

Comisia Europeană a publicat în iunie recomandări specifice fiecărei țări în materie de reforme economice și sociale. Aceste recomandări identifică 11 țări din zona euro în care presiunea fiscală asupra salariilor este foarte ridicată, între care Franța, Germania, Italia, Spania și Belgia.

Presiunea fiscală asupra muncii în țările membre zonei euro ‘este una dintre cele mai ridicate în lume’, amintește comunicatul publicat în finalul reuniunii de luni.

‘Dezbaterea are ca obiect maniera de a diminua diferența între costul salarial al unui lucrător și salariul net pe care îl primește’, a explicat Dijsselbloem.

Trei țări — Spania, Italia și Olanda — au prezentat luni inițiativele pe care le-au luat în acest sens. Discuțiile vor continua în septembrie pentru a identifica principii commune, chiar dacă va trebui ‘să se țină cont de circumstanțe naționale specifice’, a subliniat Dijsselbloem.

Unele țări nu dispun, de fapt, de o mare marjă de manevră bugetară. Reducerea fiscalității care apasă asupra muncii va trebui deci să fie ‘compensată’, subliniază Eurogrupul.

Unul dintre mijloace constă într-o reducere a cheltuielilor bugetare, dar soluția poate fi găsită de asemenea schimbând repartiția fiscalității în mod neutru pe plan bugetar. Reducerea fiscalității asupra muncii ar fi compensată prin ‘surse de venituri fiscale mai puțin prejudiciabile creșterii economice, precum taxe asupra consumului, asupra proprietății și a mediului’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata